Veroja kansalle!

 

Kun Jeesukselta kysyttiin hänen mielipidettään verotuksesta, hän hetken mietittyään kysyi, kenen kuva kolikossa on? Caesarin, oli virkamiehen vastaus. Siihen Jeesus, antakaa Caesarille mikä Caesarin on. Näin hän pystyi siirtämään naulaamistaan tuonnemmaksi, joka sitten myöhemmin aiheutti tällaisen muutoksen tämän viikon ohjelmaan.

Aikanaan Suomen seteleissä oli tärkeiden suomalaisten kuvia ja verot jäivät ainakin suurelta osin Suomeen. Onko ympyrä nyt sulkeutunut, kun kolikossa on Euroopan kuva ja Roomaa avustetaan Suomenkin verovaroilla?

Tähän jatkoksi sopii varmasti uusimmat tiedot veroista ja maksuista kymmenen vuoden ajalta.

Kotitalouksien yhteenlasketut tuloverot sekä työeläke- ja sosiaaliturvamaksut olivat 32% suuremmat vuonna 2020 kuin 2011. Vastaava luku yhteisöjen osalta oli -2,7%, mikä osittain johtuu 31% alemmista sosiaaliturvamaksuista. Tuloverot yhteisöllä olivat myös tältä ajanjaksolta 3,6% alemmat.

Vuodesta 2013 kotitalouksien tuloveron määrä on kasvanut palkkasummaa enemmän. Vielä 2011 ja 2012 ne kulkivat ”käsi kädessä”.

Kotitalouksien verot olivat 30,2% kaikista veroista ja maksuista 2020, kasvua vuodesta 2011 24,4%.

Arvonlisäveron korotus 2013 vaikutti kulutusvolyymin kasvuun hidastavasti.

Alkoholiverosta on aina väännetty peistä, totuus on kuitenkin se ettei veroa kerry yhtään enempää, mieluummin vähemmän. Tuskinpa siihen on vaikuttanut juomatapojen muutos. Virosta se viina virtaa.

Alkoholiveroa korotettiin 2012 ja 2014.

No, miten sitten se tupakkivero? Tupakkaveroa on nostettu 2012, 2014, 2015, 2016 ja 2021 tupakan haittoihin vedoten. Ei se kuitenkaan siihen vaikuttanut, vaan keuhkoja ja verisuonia saastutettiin surutta. Nousua verotuloissa lähes 50%.

Kaikkien verojen ja maksujen nousu vuodesta 2011 vuoteen 2020 oli 19,9%. EU-maksut mukaan lukien Suomen veroaste oli sama 41,8% vuonna 2011 ja 2020.

Rauhallista pääsiäistä!

Vesa Uusi-Kilponen

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

View Results

Loading ... Loading ...