Lapset pääsivät ulos, riemua ja pelkoa ilmassa

 

Tänään lapsille koitti suuri ilon päivä Espanjassa. He saivat ensimmäistä kertaa kuuteen viikkoon lähteä ulos leikkimään. Hyvin rajoitetusti tosin.

-On tätä päivää odotettu, pojat olivat aamusta asti aivan innoissaan tietäessään, että tänään päästään ulos. Ja onhan tämä aivan ihanaa, koko Los Pacos näyttää aivan erilaiselta, kun kokonaisia perheitä on liikkeellä, iloitsee kahden pojan yksinhuoltajaäiti Kanya Kuukasjärvi.

Kanya otti pojat ja perheen koiran Nikin mukaan ulkoilemaan Fuengirolan Los Pacosin alueella.

-Onneksi löysimme tällaisen syrjäisen niityn, jossa pojat voivat juosta ja Nikinkin uskaltaa päästä irti. Kaikki meidän normaalit ulkoilupaikkamme olivat täynnään ihmisiä.

Elo karanteenissa äidin ja kahden pojan kesken on ollut monella tapaa haastavaa, mutta kaikki on sujunut mallikkaasti.

-Onhan tämä aika tylsää ollut. Itse olen katsonut lähinnä telkkaria ja tehnyt läksyjä. Nyt oli tosi kiva, kun pääsi vähän jaloittelemaan, intoilee Kevin (13v.).

Läksyjen tekeminen onkin vienyt ison osan perheen arkipäivistä.

-Yhdessä olemme kännykän kanssa läksyjä tehneet. Onneksi myös opettajilta on saanut apua, silti se on ollut melko haasteellista. Itselläni ei tällä hetkellä ole muita töitä, mutta ajattelen sellaisia vanhempia, jotka tekevät kotona töitä tai käyvät töissä. En ymmärrä mistä heille riittää aikaa koulutehtävien läpiviemiseen yhdessä lasten kanssa.

 

Pojat ottivat kaiken ilon irti ensimmäisestä ulkoilupäivästä.

 

-Pojat ovat olleet kyllä todella reippaita tämän karanteenin ajan. Ihmettelen kuinka hyvin he ovat pystyneet keskenään sopimaan esimerkiksi mitä tv-kanavaa katsotaan. Kiinnostukset ovat aivan erilaisia, Max täyttää kohta viisi ja Kevin on 13-vuotias. Pojilla on hermo pitänyt varmaan paremmin kuin äidillä, Kanya naurahtaa.

 

Aikuisten käytös heijastuu lapsiin

Camilla Lindström on Aurinkorannikolla asuva ja työskentelevä psykologi. Hän toimii Aurinkorannikon suomalaisella koululla koulupsykologina, joten lasten ajatus- ja kokemusmaailman on hänelle työnkin puolesta tuttua. Lisäksi hän on kahden pojan äiti.

-Lapset peilaavat omaa kokemusmaailmaansa aikuisista. Mikäli vanhemmat kotona ovat pysyneet rauhallisina ja arjen rutiineista on pidetty kiinni, karanteenikokemus ei välttämättä ole kovin vaikea lapselle, Lindström sanoo.

Camilla Lindströmin mukaan lapset ovat aikuisia parempia sopeutumaan poikkeusoloihin.

 

Lindströmin mukaan karanteeni laittaa perheiden sisäiset suhteet koetukselle.

-Ikävä kyllä tällaisissa poikkeustilanteissa olemassa olevat ongelmat korostuvat. Jos asiat eivät ole kunnossa 24 tuntia samojen kasvojen kanssa voi olla pahimmillaan piinallista. Tämä pätee niin lapsiin kuin aikuisiin.

Lasten kokemukseen karanteenista ja koronaviruksesta vaikuttaa olennaisesti se, miten jatkuvaa uutistulvaa käsitellään kotona.

-Uutisissa käsitellään vaikeasti ymmärrettäviä asioita ja mikäli lapselle ei konkretisoida uutisten sisältöä, mieleen saattaa jäädä turhiakin pelkoja. Joissain tapauksissa lapsen on ollut pelottavaa lähteä tänään ulos, jos ainoa informaatio on ollut se, että mihinkään ei saa koskea ja kaikkialla vaanii jokin pelottava koronavirus. Toivottavasti mahdollisimman monelle lapselle on osattu ikätasoisesti selittää, mistä koronassa on kyse, että he osaavat tänään nauttia ensimmäisestä ulkoilusta kuuteen viikkoon.

Lindströmin mukaan karanteeninomaisten olojen vaikutuksista lapsiin on vain vähän tutkimustietoa. Aikuisiin erilaisten eristämisten vaikutusta sen sijaan on tutkittu paljonkin.

-Málagan ja Alicanten yliopistot ovat aloittaneet tutkimuksen, jossa tarkastellaan tämän käsillä olevan karanteenin psykologisia vaikutuksia lapsiin. Tilanne on ainutlaatuinen ja tuon tutkimuksen tuloksista on varmasti paljon hyötyä yleisimminkin lasten psykologiaan.

 

Lapset pääsivät tänään ensimmäistä kertaa ulos kuuteen viikkoon Espanjassa. Viranomaiset toivovat, että aikuiset toimivat vastuullisesti asian suhteen. Sääntöjä on noudatettava ja turvavälit koetettava pitää.

Antti Pekkarinen

Lisää kuvia Kanyan ja poikien ulkoilupäivästä:

Jaa artikkeli:

Mainos
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesäjuoma?

View Results

Loading ... Loading ...
Mainos