R.I.P Hemingwayn kirjakauppa

 

Hemingwayn kirjakauppa on kokoansa suurempi asia Aurinkorannikon suomalaisille. Kirjakauppaa vuosina 2008-2016 yhdessä vaimonsa Eijan kanssa pitänyt Markku Vento kiteyttää asian osuvasti.

-Centro Finlandiaan ohjattiin kartassa kääntymään Hemingwayn jälkeen liikennevaloista oikealle. Kirjakauppa on ollut suomalaisten majakka Los Bolichesissa.

Hemingwayn kirjakaupan perustivat Kaj ja Annika Wikström alkuvuodesta 1999. Hemingwayn poistuminen kartalta on surullinen uutinen paitsi nykyisille asiakkaille, myös kaupan perustajille.

-Onpa ikävä kuulla, Kaj Wikström murehtii puhelimessa kuullessaan lopettamisuutisen.

-Kirjakauppa on ollut suomalaisille tärkeä henkireikä. Lukeminen on ollut Aurinkorannikolla merkittävä osa ihmisten elämää, television tarjonta ei ole saavuttanut ihmisiä täällä kuten Suomessa. Varsinkin ikääntyneempi väestö ei ole tietokoneen äärellä kovin hyvin viihtynyt.

Kirjojen lisäksi Hemingwaystä on aina saanut karttoja, ristikoita, matkaoppaita ja lehtiä.

-Meiltä sai päivän lehdet; Hesarin, iltapäivälehdet ja jokunen ruotsalainenkin lehti oli myynnissä. Ihmiset tulivat päivittäin hakemaan lehdet ja siinä samalla vaihdettiin kuulumiset.

Eija ja Markku Vento kipparoivat Hemingwayta kahdeksan vuotta. Ahkerana apulaisena ja tunnelmanluojana toimi Bresca koira.

Kulttuurikeskus

Hemingwayn kirjakauppa on aina ollut paljon enemmän kuin kauppa. Siellä on järjestetty kirjailijailtoja, runoiltoja ja vaikka minkälaisia kulttuuritapahtumia.

-Itselle parhaiten on jäänyt mieleen Genesis-yhtyeen rumpalin Chris Stewartin vierailu. Stewart kirjoitti Andalusialaiset sitruunat -nimisen kirjan elämästään kuuman auringon alla. Kun kirja käännettiin suomeksi, kutsuimme hänet vieraaksi. Tupa tuli aivan täyteen ja Stewart oli aivan ihmeissään. Hän ei ollut koskaan ennen tavannut yhtään suomalaista. Hienoa oli myös se, kun Stewart tuli meille viettämään iltaa. Kitaraa soittava vaimoni Annika oli varsin iloinen saadessaan jammailla Genesiksen entisen rumpalin kanssa, Wikström muistelee hymyillen.

Vennolle on erityisesti jäänyt mieleen tohtori Matti Tolosen vierailu.

-Meillä oli lähes 150 ihmistä ahtautunut sisälle kauppaan. Matti ei ole ihan koripalloilijan mittainen, joten hän seisoi pienellä jakkaralla. Tunnelma oli oikeasti kuin herätyskokouksessa. Esittelyssä olevan kirjan nimi taisi olla Suuri kolesterolihuijaus ja Tolonen oli tuohon aikaan edelläkävijä näissä asioissa. Hänellä oli jalassaan sellaiset ”keikkukengät” ja olin koko ajan hollilla ottamaan miehen vastaan, jos hän sattuisi tippumaan. Hyvin pysyi Matti jakkaralla, vaikka happi meinasi kaupasta loppua.

Molemmilla entisillä kauppiailla on lämpimiä muistoja myös vaeltavan runoilijan, Erkki J. Vepsäläisen legendaarisista runoilloista.

Lähes aina, kun joku kulttuurihahmo Suomesta on vieraillut Aurinkorannikolla, matkaohjelmaan on kuulunut piipahdus Hemingwayllä. Vennolle tulee nopeasti mieleen Eino Grön, Kari Tapio ja Remu Aaltonen.

-Meidän paikallinen kirjailijasuuruutemme Raija Oranen toimi kaupan ”kummina” aivan alusta saakka, siitä iso kiitos, Wikström kiittelee.

Yrittäessä tapahtuu aina kaikenmoista. Vento muistelee yhtä unohtumatonta aamua.

-Tulin aamulla töihin, ja koko meidän myyntitiskimme oli täynnä kipsilevyn palasia ja betonipölyä. Yläkerran vesivahinko oli romauttanut välikaton. Parhaiten mieleen piirtyi kuitenkin kuva sadasta tuhannesta torakasta, jotka olivat tulleet kattorakenteiden mukana. Niitä keräiltiin kirjojen väleistä pitkään, Vento nauraa.

Hemingway on palvellut koko historiansa ajan muitakin kuin suomalaisia asiakkaita.

-Kun perustimme kaupan, tarkoituksena oli tehdä kansainvälinen kirjakauppa. Alussa englannin- ja ruotsinkielistä kirjallisuutta olikin runsaasti. Pikkuhiljaa suomalainen aineisto kuitenkin valtasi alaa ja muut kielet jäivät vähemmistöön, Wikstöm kertoo.

Kirjakaupan nimi tuli siitä, että liikkeen perustamisen aikaan kirjailija Ernest Hemingwayn syntymästä tuli kuluneeksi sata vuotta. Hemingwayllä oli vahvat siteet Espanjaan ja erityisesti Andalusiaan.

Hemingwayn kirjakaupan loppuminen jättää ison aukon Aurinkorannikon suomalaisyhteisöön. Politiikassa käytetään mielellään sanaa rakennemuutos. Hemingwayn kohdalla se on täyttä totta. Kivijalkakirjakauppojen on vaikea vastata digitalisaation haasteisiin. Korona oli tällä kertaa viimeinen naula upean tarinan arkkuun.

Antti Pekkarinen

Sulkemisuutiseen tästä:

https://fuengirola.fi/kirjakauppa-hemingway-sulkee-ovensa/

Aihetta sivuavaan pääkirjoitukseen tästä:

https://fuengirola.fi/kellot-soivat-hemingwaylle/

 

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Syötkö mämmiä?

View Results

Loading ... Loading ...