Lapset saavat ulkoilla aamuyhdeksästä iltayhdeksään tunnin kerrallaan

Espanjan hallitus jatkoi tiistaina rajoitusten purkamista vapauttamalla alle 14-vuotiaat lapset karanteenista. Heillä on sunnuntaista lähtien oikeus ulkoilla päivittäin yhden huoltajan tai samassa taloudessa asuvan aikuisen kanssa tunnin ajan aamuyhdeksästä iltayhdeksään asti.

Espanja ottaa vihdoin mallia Ranskasta, Italiasta ja Saksasta, jossa tiukoista rajoituksista huolimatta lapset ovat saaneet leikkiä kodin ympäristössä. Asiantuntijoiden mukaan viranomaiset ymmärsivät viimein, että kotona oleminen on heikentänyt lasten fyysistä ja psyykkistä terveyttä.

Aikuinen saa kaitseta ulkona enintään kolmea lasta kerralla ja he saavat kulkea noin kilometrin päähän kotoaan. Aikuinen vastaa myös siitä, että lapset pitävät turvallisen etäisyyden toisiin lapsiin ja aikuisiin.

Maskin käyttöä suositellaan

Terveysviranomaiset suosittelevat maskin käyttöä, mutta muistuttavat edelleen, että on paljon tärkeämpää huolehtia turvallisesta etäisyydestä muihin ihmisiin ja hygieenisyydestä pesemällä kädet huolellisesti ulkoilun jälkeen.

Viranomaisten mukaan turvallinen etäisyys on puolestatoista metristä kahteen. Myös lasten on noudatettava sitä.

Rajoituksen purkamisen ansiosta noin 6,8 miljoonaa alaikäistä saa oikeuden poistua kotoaan, mikä helpottaa perheen sisäisiä paineita.

Myös yli 14-vuotiaat nuoret saavat poistua kotoaan, mutta heidät koskevat samat säännökset kuin aikuisia. El País -lehti ei kerro, pitääkö nuorella olla mukanaan vanhemmilta saatu lupalappu kuten terveysministeri Salvodor Illa tiistaina totesi. Sen käyttö voi olla ainakin ensimmäisinä päivinä suositeltavaa.

Sen sijaan lapsilla ja nuorilla kuten myös aikuisilla ei ole lupa mennä ulos, jos heillä on koronaan viittaavia oireita.

Iglesias pyysi lapsilta anteeksi

Sosiaaliministeriön varajohtaja, Podemos-puolueen puheenjohtaja Pablo Iglesias pyysi torstaina anteeksi alaikäisten ulkoilua koskevan säännöksen tulkinnasta tiistaina aiheutunutta sekaannusta, joka aiheutti raivomyrskyn poliitikkojen ja kansalaisten kesken.

– Karanteeni ei ole ollut teille (lapsille) helppo, koska olette joutuneet leikkimään sisällä, mutta teillä on ollut tärkeä rooli taistelussa koronavirusta vastaan. Teidän ansiosta yhteiskuntamme pääsee taas jaloilleen, ja me olemme teille velkaa ison kiitoksen, Iglesias kohdisti puheensa alaikäisille.

Iglesias antoi lapsille luvan muun muassa juosta, pelata jalkapalloa, hyppiä narua tai leikkiä potkulaudalla.

Leikkipuistot pysyvät edelleen suljettuina, mutta lapset voivat temmeltää pelloilla ja metsissä.

Iglesias muistutti vielä vanhempia, että he välttäisivät ulkoilua ruuhka-aikoina.

Kaiken kaikkiaan Espanjassa on 8,3 miljoonaa alle 18-vuotiasta.

Hallitus antaa lasten ulkoilua koskevan asetuksen virallisesti vasta lauantaina.

Mika Heikkilä

TOIMITTAJAN KOMMENTTI:

Lopettakaa jo hyvät ihmiset sosiaalisessa mediassa valheiden jakaminen. Tiistaina joku jakoi espanjansuomalaisten some-palstalla minuutin mittaisen videon terveysministeri Salvadol Illan puheesta, jossa hän vahvisti, että lapset saavat sunnuntaista lähtien leikkiä kodin lähistöllä.
Jakaja iloitsi päätöksestä. Suunnilleen ensimmäinen kommentti jakajalle oli, ettei se pidä paikkaansa: lapset saavat mennä vain asioille vanhempien kanssa – ei kävelylle.
Lukekaa tai katsokaa video hyvät ihmiset ennen kuin teette itsestänne tyhmän kommentoimalla selvällä valheella, jonka kaikki muut voivat todentaa linkkaamalla videon auki.
Toinen alkuaikojen some-valheita oli, että koiraa saa ulkoiluttaa vain x-metriä kotoa, vaikka Espanjan keskushallinto oli todennut, että lenkin täytyy tyydyttää eläimen fysiologiset tarpeet. Jokainen tajuaa, että iso koira tarvitsee liikuntaa enemmän kuin pieni.
Myös kauppareissut herättävät tunteita. Kuvitteletko ihmiset, että kaupunkien ulkopuolella olevat suuret marketit tai talojen kivijaloissa sijaitsevat leipomot, liha- ja pähkinäkaupat tai kauppahallit ovat auki, mutta niissä ei saisi asioida.
Totta kai saa. Suuressa kaupassa on myös paremmat valikoimat, yleensä myös edullisimmat hinnat ja pienempi mahdollisuus saada tartunta kuin ahtaassa lähikaupassa.
Myöskään edellä olevaa uutista ei kannata lukea kuin piru raamattua. Säännöt voivat vielä jopa muuttua, koska asetus annetaan vasta lauantaina.
Mutta jos itse lähtisin 4-, 5- ja 6-vuotiaiden lasten kanssa 500 metrin päähän pellolle leikkimään, niin pitäisin lapset lähelläni kävellessäni kadulla.
Terveysviranomaiset eivät varmasti tarkoittaneet sitä, että oman perheen pikkulapsi kävelee parin metrin päässä aikuisesta ilman valvontaa kadun reunaa pitkin.
Ja ennen kuin kommentoit, etteivät väittämäni pidä paikkaansa ja poliisi antaa sakon, jos menee esimerkiksi kauempana sijaitsevaan supermarkettiin, niin kysy itseltä, mistä tiedät sen. Oletko saanut itse sakon tai onko luotettava ystäväsi saanut sakon vai kuulitko kaverin kaverin saaneen sakon tai osuiko se silmään somessa?
Itse olin poliisin kanssa tekemisissä pääsiäisenä, kun juttelimme kauniista ilmasta samalla, kun jonotimme muutaman metrin välein Málagan keskusaukiolla kahvia.
Vaikka uskoni espanjalaisen oikeusvaltioon horjuu – koska Espanjan kaltaista diktatuuria harjoittava hallitus vastaisi Pohjoismaissa valtakunnan oikeudessa ihmisoikeusrikkomuksiin – niin uskon, että oikeusistuimet mitätöivät ilman perusteltua syytä annetut sakot.
Suomessa oikeuskansleri Tuomas Pöysti on jo huomauttanut hallitusta, että valmiustila on purettava. Kuka kertoo saman Espanjan hallitukselle? EU?

Jaa artikkeli:

Mainos
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesäjuoma?

View Results

Loading ... Loading ...
Mainos