Korona-aikana kuolleisuus noussut selvästi

Maaliskuussa toden teolla räjähtäneen pandemian aikana Espanjassa erilaiset tilastot ovat saaneet osakseen paljon huomiota ja myös kritiikkiä. On ollut puhetta tilastoinnin puutteista, alueittain vaihtelevista kriteereistä ynnä muusta. Varsinkin sosiaalisessa mediassa on levinnyt myös tietoa tai ainakin väitteitä, joiden mukaan koronan aiheuttamiksi kuolemiksi on puoliväkisin haluttu merkitä myös muihin syihin kuolleita.

Kylmiä numeroita katsomalla näyttää kuitenkin siltä, että koronan aiheuttamia kuolemantapauksia on huomattavasti enemmän kuin mitä tilastoihin on kirjattu. Tähän saattaa olla monia selittäviä tekijöitä. Monien arvioiden mukaan yksi suuri osatekijä on se, että kun koronapotilaiden hoito rasittaa terveydenhuoltojärjestelmän äärimmilleen, jäävät monet muut vakavat sairaudet vähälle, jopa olemattomalle huomiolle.

Tuhoisa ensimmäinen aalto

Mitä tilastot sitten kertovat? Terveysministeriön keskiviikkona päivitetyn tilaston mukaan koronavirukseen on Espanjassa kuollut koko pandemian aikana, eli maaliskuusta alkaen 34.366 henkilöä. Samaan aikaan viime vuonna Espanjassa kuoli kuitenkin lähes 59.000 ihmistä vähemmän. Toisin sanoen lähes kaksinkertainen määrä.

Valtaosa tästä erosta syntyi kevään ensimmäisen aallon aikana. Tuolta ajalta yhtenä merkittävänä tekijänä voi hyvinkin olla puutteellinen tilastointi. Ensimmäisen aallon aikana virallisia koronakuolemia kirjattiin noin 28.000 koko Espanjassa. Kuolleiden kokonaismäärä nousi kuitenkin edellisvuoteen peräti 47.000.

Toisen aallon aikana, heinäkuun jälkeen, koronakuolemia on kirjattu terveysministeriön tilastoihin noin 5.400. Samaan aikaan kokonaiskuolleisuus on kuitenkin noussut edellisvuodesta 11.000:lla. Siis kaksinkertaisesti verrattuna suoranaisten koronakuolemien määrään verrattuna.

Andalusia keskikastissa

Tässäkin suhteessa tilastoissa on suuria alueellisia eroja. Koska itsehallintoalueiden asukasmäärät vaihtelevat suuresti, saa prosenttiluvuista kenties paremman kuvan tilanteesta. Jos katsotaan koko pandemian aikaa alkukeväästä tähän hetkeen, ovat Madridin lukemat kaikkein synkimmät. Siellä kuolemantapausten määrä viime vuoteen verrattuna on noussut 66%. Seuraavina tulevat La Mancha (56%) ja Katalonia (51%).

Myös Andalusiassa kuolemantapaukset ovat lisääntyneet, joskin selvästi vähemmän. Eroa viime vuoteen on +9%, mikä on vasta 13. suurin nousu Espanjan itsehallintoalueista.

Jos katseet käännetään toisen aallon aikaisiin lukemiin, eli heinäkuun jälkeiseen aikaan, muuttuu tilaston kärki täysin. Toisen aallon aikana eniten kuolemantapaukset ovat lisääntyneet Aragoniassa (22%), Melillassa (21%) ja Extremadurassa (17%). Andalusia on tässä tilastossa sijalla 6, kun kuolemantapaukset ovat lisääntyneet 15%.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Kumpi sykähdyttää enemmän, Maamme laulu vai Finlandia-hymni?

View Results

Loading ... Loading ...