Euroopan lääkevirastolta vihreää valoa koronarokotteelle

 

Euroopan lääkeviraston lääkevalmistekomitea käsitteli maanantaina 21.12. myyntiluvan myöntämistä Pfizerin ja BioNTechin koronarokotteelle. Komitea päätyi yksimielisesti suosittelemaan ehdollisen myyntiluvan myöntämistä.

Myyntiluvan ehdollisuus tarkoittaa sitä, että tuotteelle edellytetään tarkkaa jatkoseurantaa ja erityisvelvoitteiden täyttämistä. Lopullisen myyntiluvan myöntää Euroopan unionin komissio.

Rokote tulee myyntiin kauppanimellä Comirnaty, ja se on tarkoitettu yli 16-vuotiaille ehkäisemään Covid-19-viruksen aiheuttamaa tautia. Kliinisten tutkimusten perusteella rokotteen tehokkuus on noin 95%. Se on osoittautunut tehokkaaksi myös riskiryhmien keskuudessa.

Rokote annetaan kahtena annoksena, joiden välissä pitää olla 21 päivää. Rokotteen haittavaikutuksista suurin osa on lieviä ja ohimeneviä. Näitä ovat mm. rokotuskohdan punoitus ja turvotus, kuumeen nousu, päänsärky sekä lihas- ja nivelsärky.

Espanjan kannalta päätös tarkoittaa sitä, että rokotukset aloitetaan mitä todennäköisimmin 27.12. Terveysministeri Salvador Illa on jo ilmoittanut, että Espanjassa kaikki on valmista, joten rokotuskampanja aloitetaan heti kun ensimmäiset rokotteet saadaan maahan.

Lähde: THL:n tiedote

Jaa artikkeli:

Mainos
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

View Results

Loading ... Loading ...
Mainos