Kiinalaisten romut käyvät Espanjalle kalliiksi

 

Espanjan terveysministeriö tilasi kiinalaiselta Bioeasyltä kaikkiaan 640.000 koronavirustestiä. Kyseisten testien piti olla ns. pikatestejä, jotka havaitsisivat vähintään 80% tarkkuudella viruksen. Testeillä piti olla merkittävä rooli, jotta Espanjan terveydenhuollon ammattilaisten ja hoitokodeissa työskentelevien koronatilanne saataisiin kartoitettua.

Ensimmäisen 58.000 testin saavuttua madridilaiset laboratoriot kuitenkin havaitsivat, että testit löysivät viruksen vain noin 30% tarkkuudella. Koska sellaisella tarkkuudella ei ole käytännössä mitään arvoa, terveysministeriö palautti testit Kiinaan.

Tässä vaiheessa Bioeasy ehdotti, että vialliset pikatestit korvattaisiin antigeenitesteillä, jotka toimivat hieman eri periaatteella, mutta voivat niin ikään havaita aktiivisen tartunnan. Vaihtoon suostuttiin.

Nyt näistä uusista antigeenitesteistä on saatu näyte-erä tarkastettavaksi, ja tulokset ovat masentavia. Espanjan merkittävin lääketieteen tutkimuslaitos Carlos III -terveysinstituutti Madridissa tutki testit ja totesi, etteivät nekään täytä kriteereitä. Tämän jälkeen hallitus päätti perua koko tilauksen.

El País -lehti kirjoittaa ministeriön myöntäneen lehdelle, että nyt yritetään selvittää, miten maksetut rahat saataisiin takaisin. Terveysministeriö ei toistaiseksi ole suostunut paljastamaan, paljonko se on maksanut nyt jo kahteen kertaan susiksi osoittautuneista kiinalastesteistä. Samoin salassa on pidetty se, minkä espanjalaisen yhtiön välittämänä kaupat on tehty.

Espanjan hallitus on nyt päättänyt vetäytyä antigeenitesteistä kokonaan, vaikka vielä pari viikkoa sitten niiden odotettiin auttavan maan koronataistelussa merkittävästi. Jatkossa Espanjassa tehdään PCR-testejä, jotka ovat hitaimpia ja kalleimpia, mutta myös varmimpia testejä aktiivisen tartunnan havaitsemisessa. Niiden lisäksi tehdään lisääntyvässä määrin vasta-ainetestejä, jotka paljastavat myös parantuneet tautitapaukset.

Saadaanko rahoja koskaan takaisin, on yksi kysymys. Kokonaan toinen kysymys on se, monellako ihmishengellä tästä pelleilystä joudutaan maksamaan.

Jaa artikkeli:

Mainos
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pitäisikö koululaisten lomaa siirtää myöhemmäksi?

View Results

Loading ... Loading ...
Mainos