Leimakirveitä ja alhaista mieltä

Korona on aiheuttanut ennennäkemättömän yhteiskunnallisen kriisin. Ikävä kyllä monelle ainoa selviytymisstrategia vaikeista ajoista on syyllisten etsiminen ja lokaan painaminen. Tästä selvin esimerkki on Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Sama ilmiö toistuu myös kansalaisten käymässä some -keskustelussa. Vanha kunnon leimakirves on kaivettu esiin ja omaa pahaa oloa puretaan syyttämällä valtaa pitäviä epäonnistumisesta.

Esimerkiksi Espanjassa ja Suomessa kaikki on mennyt pieleen, koska hallitus on täynnä kommareita. Saksassa ja Italiassa ministerit ovat epäonnistuneet, koska he ovat fasisteja. Näin yksinkertaista se on, kun puheistaan ei tarvitse ottaa vastuuta.

Kriisiaikoinakin kansalaisten oikeuksiin toki kuuluu lupa arvostella valtaapitäviä. Syytäkin asialliseen kritiikkiin on. Esimerkiksi Suomen maski-gate oli poliittisen vastuun välttelyn malliesimerkki. Tai voihan olla, että vastuun ottajia vielä löytyy, kunhan asia saadaan loppuun asti pengottua.

Espanjassa kummastusta on herättänyt perustulon nopean voimaansaattamisen hinku. Selvitys perustulon käyttöönotosta on kirjattuna PSOE:n ja Podemosin yhteisessä hallitusohjelmassa. Kummallista on se, että sosiaaliturvaministeri José Luis Escrivá ilmoitti keskiviikkona perustulon käyttöönotosta lähiviikkoina. Ministerin mukaan päätös on pysyvä ja perustulo tulee Espanjaan jäädäkseen.

Ottamatta tässä kantaa siihen, onko perustulo kannatettava hanke vai ei, päätösprosessi vaikuttaa parlamentaarisen demokratian pelisääntöjen vastaiselta. Ulkopuoliselle seuraajalle tulee väkisin mieleen, että vallassa oleva poliittinen taho ajaa omaa agendaansa lainsäädäntöön keskeneräisenä kriisin varjolla.

Koetetaan kestää ja pidetään leimakirveet ja muut astalot varastoissa.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesäjuoma?

View Results

Loading ... Loading ...
Mainos