Kolumni: Koti kutsuu, ketä missäkin

 

Suomen hallitus pyytää kansalaisiaan palaamaan kotiin ulkomailta mahdollisimman pian. Lennoilla on joko niukasti tai ei ollenkaan tilaa ja pelko siitä, että ostetut lentoliputkin jäävät käyttämättä on ilmeinen. Lentoyhtiöt, Aurinkorannikon tapauksessa merkittävimmät Finnair ja Norwegian ovat molemmat ilmoittaneet peruvansa lähes kaikki lentonsa. Málaga-Helsinki reitti molemmilla vielä näyttää olevan ohjelmissaan maaliskuun loppuun saakka, Norwegianilla jopa pidempään.

Suomen hallitus on julistanut maahan poikkeustilan. Olisiko tämä sellainen poikkeustila, että hallitus velvoittaisi Finnairin hakemaan kansalaisensa pois sieltä, missä heitä on. Espanjassa ainakin Málagasta ja Alicantesta kotiinpalaajia olisi varmasti. Eikä heitä tarvitsisi hakea ilmaiseksi, kokemukset paikallisessa matkatoimistossa kertovat, että ihmiset ovat valmiita maksamaan paluulennoista jopa normaalia enemmän.

Suomi on ennenkin hakenut kansalaisiaan pois kriisialueilta. Nyt kyse ei olisi ainakaan kapasiteettipulasta, Helsinki-Vantaan lentokentällä seisoo laivueellinen sinivalkoisin siivin varustettuja lentokoneita käyttämättöminä ja lentohenkilökuntaa on jonoittain lomautettuna.

Ruotsi toimii asiassa toisin kuin Suomi. Expressen -lehden mukaan Ruotsin hallitus kehottaa kansalaisiaan pysymään siellä missä ovat. Tämä ei ole määräys, mutta vahva suositus. Tällä politiikalla Ruotsi pyrkii vähentämään koronaviruksen lisätuontia maahan ulkomailta saapuvien mukana. Ruotsin linja on looginen ja vastuullinen.

Ruotsin mallissa on omat ongelmansa. Missä esimerkiksi hotellimajoituksessa oleilevat asuvat, kun hotellien ovet tällä viikolla ainakin Aurinkorannikolla lyödään säppiin.

Perusruotsalaisia linjaus ei varmastikaan miellytä, he haluavat kotiin tutun terveydenhuollon ja tuttujen verkostojen piiriin. Niin haluaa suurin osa suomalaisistakin.

Halu palata kotiin on ymmärrettävä. Se tuntuu turvalliselta vaihtoehdolta ja monesti sitä onkin. Meille, jotka jo pidempään olemme asuneet Espanjassa koti ja turvallisuudentunne on täällä. Meitä pelottaisi lähteä pohjoisen kylmiin oloihin sellaisten järjestelmien piiriin, jotka ovat vuosien saatossa muuttuneet meille vieraiksi.

Me jäämme Espanjaan ja luotamme paikallisten viranomaisten kykyyn ratkaista kriisi parhaalla mahdollisella tavalla. Taputamme iltaisin kahdeksalta parvekkeella, autamme toisiamme ja luotamme huomiseen.

Antti Pekkarinen

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Millä matkustat kesälomareissusi?

View Results

Loading ... Loading ...