¿Como se dice ”korona” en español?

 

”No niin tyttö, laitapa tuosta noita lihapullia muutama, ja siitä vierestä sitä perunasalaattia.” Tähän malliin moni suomalainen tilailee edelleen ruokaa Aurinkorannikon tapas-baareista. Eikä siinä mitään vikaa ole, kyllä sieltä vitriinistä aina jotain lautaselle löytyy härmälläkin tilattuna. Mutta mitäpä jos haluaisi vähän enemmän? Siis kielitaitoa, ei lihapullia.

Koronakriisin koteihinsa pakottamissa ihmisissä on varmasti monia, jotka ovat vedonneet ajanpuutteeseen, kun espanjankieli on jäänyt alkeiden tasolle. Joillain heistä työ- ja muut kiireet varmasti jatkuvat edelleen, mutta monella on nyt aikaa enemmän kuin ennen.

Jos sinä kuulut tähän joukkoon, niin mitäpä jos ottaisit sitä Andalusian härkää sarvista ja alkaisit kohentaa kielitaitoasi! Keinoja on lukuisia, jopa lukemattomia. Kokosimme yhteen joitain etäopiskelukeinoja. Omasta tasosta riippuen näistä varmasti löytyy kiinnostavia ja tehokkaita välineitä.

Omatoimikurssit

Yksi varsin perinteinen kieliopintojen muoto ovat valmiit omatoimikurssit. Niitä on ollut tarjolla jo C-kasettien kulta-ajoista asti. Sittemmin materiaalit ovat siirtyneet CD-levyille ja verkkoon, mutta periaate on edelleen sama: omatoiminen opiskelu valmiin materiaalin kanssa. Kursseihin kuuluu monesti sekä kuullun ymmärtämistä että kielioppia.

Näitä kursseja on tarjolla valtava valikoima. Nostettakoon tähän esiin kaksi sellaista, joita olen itse käyttänyt: Pimsleur ja Michel Thomas.

Molemmat perustuvat kuullun toistamiseen. Varsinkin Pimsleur-metodissa nojataan vahvasti ajatukseen kielen oppimisesta lapsen tavoin: matkimalla, virheitä pelkäämättä, kieliopista huolehtimatta. Michel Thomas -metodissa selitetään laajemmin kielioppia, joten se sopii hyvin esimerkiksi Pimsleurin jatkoksi.

Näissä molemmissa kursseissa kynnyksenä on se, että ne ovat englanninkielisiä. Mutta jos englanti on hallussa, näillä pääsee erittäin nopeasti eteenpäin espanjanopinnoissa.

Podcastit

Podcastit ovat hyvä keino kehittää kuullunymmärtämistä. Kirjo on laaja, ja toki löytyy myös sellaisia podcasteja, joissa käydään läpi kielioppiakin. Myös monet maksullisia verkkokursseja tarjoavat tahot julkaisevat podcasteja, jotka usein ovat maksuttomia.

Duolingo ja Coffee Break Spanish ovat vain pari esimerkkiä erittäin kattavista podcasteista, joita voi kuunnella esimerkiksi Spotifyn kautta. Monissa podcasteissa on myös tarjolla eri ”tuotantokausia” eritasoisille opiskelijoille.

Yuotube-kanavat

Jos haluaa ottaa kuuntelun avuksi myös näköaistin, löytyy Youtubesta runsaasti espanjanopiskeluun sopivia kanavia. Nostetaan tässä esiin vain kaksi:

Lirica on kanava jossa voit opiskella espanjaa musiikin välityksellä. Kanavalta löytyy rutkasti espanjalaista musiikkia, jonka oheen on kirjattu laulujen sanat sekä espanjaksi että englanniksi. Voit siis opiskella espanjaa vaikka Despacitoa kuunnellen.

Juan Fernandezilla on kyky pitää mielenkiinto yllä.

Toinen, suorastaan erinomainen Youtube-kanava on Español con Juan. Sitä ylläpitää Granadasta kotoisin oleva Juan Fernandez, joka nykyään opettaa espanjaa yliopistossa Lontoossa. Juanin kanavalta löytyy satamäärin videoita, joiden vaikeusaste ja aiheet vaihtelevat melkoisesti.

Verkkokurssit

Vaikka etäopiskelu tarkoittaa monilla samaa kuin omatoimiopiskelu, ei kannata missään tapauksessa unohtaa myöskään järjestettyjä verkkokursseja, joissa on mukana opettaja. Sellaisista löytyy täällä Aurinkorannikolla myös paikallista tarjontaa, esimerkiksi Sofia-opiston toimesta.

– Meillähän on ollut verkkokursseja jo ennen koronakriisiäkin, muistuttaa toiminnanjohtaja Minna Kantola.

– Kun sitten tämä koronapandemia iski päälle, aloimme heti 16.3. ottaa yhteyttä lähikurssien oppilaisiin ja osa heistä halusi jatkaa etäopiskelijoina Skypen ja Zoomin avulla, hän jatkaa.

Sofian verkkokursseista löytyy lisätietoja opiston nettisivuilta.

TV-sarjat ja elokuvat

Varsinkin jos kielitaitoa on jo jonkin verran karttunut, on television äärellä hyvä opiskella lisää. Jos ei jaksa surffailla espanjalaisilla tv-kanavilla sopivaa katsottavaa etsimässä, on tarjolla useita suoratoistopalveluita, joissa tarjontaa riittää vaikka kuinka paljon.

La Casa de Papel, eli Rahapaja toimii myös hyvänä kielikylpynä.

Suosituin palvelu lienee Netflix. Sen tarjoama valikoima ei ole kaikille aivan sama. Mitä kauemmin on toistolaitteineen majaillut Espanjassa, sitä enemmän valikoimaan alkaa tulla espanjalaisia elokuvia ja sarjoja. Samalla myös joistain niistä alkaa poistua suomalaiset tekstitykset.

Itselläni on tarjolla espanjankielisiä sarjoja mm. Rahapaja, Paossa, Muovimeri, Kahdeksas uhri, Keskustytöt, jne. Elokuvia löytyy vaikka millä mitalla.

Joten: konstit on monet, nyt vain oppimaan!

Jaa artikkeli:

Mainos
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pitäisikö koululaisten lomaa siirtää myöhemmäksi?

View Results

Loading ... Loading ...
Mainos