Kylä kallioiden syleilyssä

Setenil de las Bodegas on omaleimainen valkoinen andalusialaiskylä, joka tunnetaan erityisesti kallionkielekkeiden alle rakennetuista kaduistaan ja luolataloistaan.

Tähän aikaan vuodesta kylässä ei ole ruuhkaa, joten sen kapeilla kaduilla voi seikkailla kaikessa rauhassa ihaillen erikoisia maisemia ja rakennuksia. Kylässä asuu alle 3000 ihmistä.

Kylän nimi juontaa juurensa alueella aiemmin kukoistaneista viinitehtaista. Ihmisasutusta kylässä on ollut ainakin 1100-luvulta alkaen, mutta luolia on käytetty ilmeisesti jo esihistoriallisena aikana.

Setenil de las Bodegas on yksi 19 kylästä, jotka muodostavat tunnetun valkoisten kylien reitin.

Kylään voi ajaa joko Rondan kautta tai samaa reittiä, joka kulkee Ardalesiin.

Alla, päällä ja sisällä

Setenil de las Bodegas sijaitsee Málagan ja Cádizin maakuntien rajalla Andalusian vuoristossa 640 metriä merenpinnan yläpuolella. Kylä erottuu muista arkkitehtuurillaan.

Calle Cuevas del Solilla massiivisten kalliokatosten alla kulkevat kadut, joiden varrella on ravintoloita.

Talojen rakentamisessa on hyödynnetty kallion luonnollisia muotoja. Osa kylästä ja sen taloista on kalliomuodostelman sisällä, osa sen alla tai päällä.

Luola-asumuksia löytyy muun muassa kylää kiertävältä Calle Jabonería -kadulta. Matkailijat voivat halutessaan vierailla luolakodeissa tekemällä niihin varauksen etukäteen.

Setenilissä riittää nousuja ja laskuja, sillä kylä on yhtä rinnettä. Aurinko valaisee osan rakennuksista, kun taas toiset seisovat varjossa riippuen siitä, mikä aika päivästä on.

Calle Herrería on kapea ja portaikkoinen kuja, jossa kallion kieleke kaartuu valkoisten talojen kattojen ylle.

Alhaalla kylän keskustassa mutkittelee pieni joenuoma, jossa kauempana kylästä laiduntaa hevosia.

Calle Cuevas del Solilla massiivisten kalliokatosten alla kulkevat kadut, joiden varrella on useita ravintoloita. Niissä syöminen on oma elämyksensä, sillä useat ravintolat sijaitsevat luolissa.

Kauniit näköalat

Kylästä löytyy useita mielenkiintoisia näköalapaikkoja, joilta voi ihastella maisemia.

Mirador del Carmen sijaitsee Calle Cuevas del Solin päässä, josta nousee kylän asukkaiden 60-luvulla rakentamat portaat. Tasanteen maisemista nauttiakseen täytyy kiivetä ylös 93 porrasta.

Setenil de las Bodegasissa kannattaa kiivetä näköalapaikalle kuvaamaan alas levittäytyvää maisemaa valkoisine rakennuksineen.

Mirador del Carmenin vierestä löytyy myös pieni puistikko ja kappeli.

Setenilissä kannattaa suunnata myös mandariinipuiden reunustamalta Plaza de Andalucía -aukiolta lähtevälle Calle Herreríalle, joka on yksi kylän vanhimmista ja kuvatuimmista kaduista.

Kyseessä on kapea portaikkoinen kuja, jossa kallion kieleke kaartuu valkoisten talojen kattojen ylle.

Kylässä on isot korkeuserot. Osa kylästä sijaitsee kallioiden sisällä.

Kylän korkeimmalla kohdalla on Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación -kirkko, jonka torni seisoo ylhäällä arabilinnoituksesta säästyneen tornin vierellä.

Uniikkia kylää voi ihastella myös kaupungintalon edustalla olevalta parvekkeelta.

Sonja Riihikangas

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Joko tänä vuonna päästään koronasta eroon?

View Results

Loading ... Loading ...

YRITTÄJÄ

Oletko kiinnostunut mainostamaan Fuengirola.fi -lehdessä tai verkkosivuilla?