Savolaista tiedotusta

 

Kun seuraa viranomaisten tiedotusta koronasäännöistä, eritoten matkustussäännöistä, tulee miettineeksi, koulutetaanko kaikki asiasta tiedottavat tahot jossain Kuopion kupeessa Savon sydämessä. Selkeää yksiselitteistä vastausta ei saa espanjalaiselta, vielä vähemmän suomalaiselta viranomaistaholta. Vastuu tuntuu olevan pelkästään kuulijalla.

Ensi maanantaina ainakin osa Suomesta Espanjaan tulevista ihmisistä joutuu näyttämään rajalla korkeintaan 72 aiemmin otetun koronatestin negatiivisen tuloksen. Keitä kaikkia tämä sääntö koskee, siinä onkin se savolainen kysymys. Vastaus riippuu siitä, keneltä asiaa kysytään. Yhtä lailla se riippuu siitä, kuinka kysyjä vastauksen tulkitsee.

Suomesta ainoastaan Uusimaa kuuluu korkean riskin alueeseen. Sieltä tulevilta negatiivinen testitulos vaaditaan.

Torstaina 10.12. käytettävissä olevien tietojen mukaan Suomesta Espanjaan lähtiessä kannattaa olla negatiivinen testitulos taskussa tulit mistä päin Suomea tahansa. Asioista päättävät lopulta Espanjan viranomaiset. Jos matkustaja on noussut koneeseen Oulusta, joka on matalan riskin aluetta ja vaihtanut konetta Uudellamaalla Helsinki-Vantaan lentokentällä, olisi loogista, että hänen ei pitäisi negatiivista tulosta esittää. Espanjan Suomen lähetystö on kuitenkin fb-sivuillaan yksiselitteisesti todennut, että ratkaisevaa on sen lentokentän sijainti, mistä matkustaja Espanjaan saapuu.

Tiedotuksen sekavuutta lisää vielä se, että Espanjan viranomaiset ovat käyttäneet asiaa koskevassa tiedottamisessa vanhoja, vuonna 2009 poistuneita läänien rajoja. Etelä-Suomi ei kuulu määritelmän mukaan korkean riskin alueeseen, mutta sen sisällä oleva Uusimaa kuuluu.

Voi olla, että savolaisille kaiken tämän ymmärtäminen on helppoa. Me muut olemme hukassa. Ikävää on se, että sekavuus vaikuttaa aika monen ihmisen matkustuspäätökseen. Kun ei oikein tiedetä, jätetään lähtemättä Espanjaan. Ehkä se onkin viranomaisten tarkoitus. Kun suoraan ei voi kieltää, tehdään asioista mahdollisimman vaikea, jotta kansalainen menee siististi kyykkyyn ja jää kotiin katsomaan Salattuja elämiä.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...