Mihin globalisaatio ja tekoäly meitä vievät?

Luin Pentti Sydänmaanlakan kirjan Globaali johtaminen ja se pani ajattelemaan. Maailmasta on tullut globaalien verkostojen kenttä, joka edetessään muuttaa toimintoja oleellisesti. Voimme olla yhteydessä ihmisiin ja organisaatioihin ympäri maailmaa. Samalla myös valvonta lisääntyy, hyvässä ja pahassa.

Toinen tulevaisuudessa vahvistuva ilmiö on tekoäly monine uusine sovellutuksineen. Kone oppii 24 tuntia vuorokaudessa, muistaa kaiken ja päivittää tietonsa jatkuvasti. Siksi Googlen hakukonealgoritmista on tullut ylivoimainen. Tieto on uusi öljy, jolla luodaan vaurautta, kun se yhdistyy verkostoihin ja tekoälyyn.

Geenitekniikka on avannut valtavia mahdollisuuksia muokata eläimiä ja ihmisiä. Voimme jopa muunnella omia ja jälkeläistemme geenejä. Lisäksi kyborgitekniikka tulee vaikuttamaan elämäämme. Kyborgit ovat olentoja, joissa on sekä orgaanisia että epäorgaanisia osia.

Kuulostaa hurjalta, mutta jo nyt täydennämme aistejamme ja toimintojamme silmälaseilla, kuulolaitteilla, sydämentahdistimilla ja muilla välineillä. Jatkossa voi tulla suora yhteys aivojen ja tietokoneen välille. Mitä silloin tapahtuu muistille, tietoisuudelle ja identiteetille?

Yllätyksiä ja myllerryksiä on odotettavissa. Ratkaisevaa tulee olemaan, miten ihmiset pystyvät ottamaan tekoälyn hallintaansa ja välttämään vaaran, että koneet alkavat hallitsemaan meitä.

Tarvitsemme unelmia, haaveita ja innostavan tulevaisuusvision. Tarvitsemme myös tekoälyä keräämään, jalostamaan ja analysoimaan tietoa sekä esittämään ratkaisuvaihtoehtoja pieniin ja suuriin ongelmiin. Siinä auttaa globaali verkostoyhteiskunta, jonka keskiössä on tiedon jakaminen, hyvinvointi ja kestävä kehitys. Kun on avoimuutta ja luottamusta, maailmasta voi tulla parempi paikka elää.

Marjatta Jabe

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...