Mitä kuvittelemme todeksi?

Tiesitkö että maailman väestön enemmistö elää keskituloisissa maissa?

Tai että maailmassa on nyt 2 miljardia 0-15 -vuotiasta lasta ja vuonna 2100 heitä on saman verran?

Tai että 20 viime vuoden aikana äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä on puolittunut?

Oliko yllätys? Hiljattain edesmennyt ruotsalainen lääketieteen professori ja tilastotieteilijä Hans Rosling on kirjassaan Faktojen maailma tehnyt 13 kysymyksen patteriston luennoidessaan eri maissa 12.000 ihmiselle.

Keskimäärin vain 17 % suomalaisista on osannut vastata oikein näihin kysymyksiin, vaikka on annettu vain kolme vaihtoehtoa. Rosling sanoo, että simpanssikin saisi satunnaisesti klikkaamalla keskimäärin kolmanneksen oikein kolmesta vaihtoehdosta, mutta ihmiset eivät.

Syynä on meidän 10 vaistoamme. Tässä muutama: kuiluvaisto, jossa maailma jaetaan kahtia. Me rikkaat ja ne köyhät. Todellisuudessa suurin osa elää jossain sillä välillä.

Kielteisyysvaisto puolestaan antaa harhakäsityksen, että maailma on muuttunut huonommaksi, vaikka lähes kaikki faktat osoittavat muuta. Syy on se, että parannuksista ei juuri kirjoiteta tai kerrota.

Pelkovaistolla havaitsee sen, mitä pelkää. Pelottava ja todella vaarallinen ovat kuitenkin kaksi eri asiaa. Karhuja ja susia pelätään, silti niiden hyökkäykseen ei ole kuollut juuri ketään. Terrorismin pelkokin on suhteettoman suurta.

Tavallinen on myös syyttelyvaisto. Etsitään syntipukkia sen sijaan, että poistettaisiin ongelmien syyt.

Ainoan näkökulman vaisto johtaa siihen, ettei olla valmiita muuttamaan käsityksiä, vaan pysytään tiukasti vanhoissa uskomuksissa. Maailma muuttuu koko ajan. On päivitettävä tietojaan ja kannattaa ottaa selvää faktoista. Ole nöyrä ja utelias.

Marjatta Jabe

Jaa artikkeli:

Mainos
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pitäisikö koululaisten lomaa siirtää myöhemmäksi?

View Results

Loading ... Loading ...
Mainos