Jouston paikka

Norwegian ilmoitti hakeutumisestaan yrityssaneeraukseen. Samoin teki Suomessa Stockmann. Espanjassa isoja karille ajoja ei vielä ole nähty, mutta niitä tulee varmasti piakkoin.

Yrityssaneeraus on eri asia kuin konkurssi. Sellaiset yritykset, joilla on liiketoiminnassaan toimivia osia voivat välttää totaalisen tuhon saneerausmenettelyllä. Menettely antaa mahdollisuuksia esimerkiksi kannattamattomien toimintojen alasajamiseen kivuttomammin. Melko varmasti lennämme Málaga-Helsinki väliä Norwegianin väreissä vielä syksyllä ja käymme Aleksin Stockan kahvilassa nauttimassa Runebergin torttuja ensi keväänä.

Korona heittää koko maailman talouden uuteen asentoon. Se mistä koronan jälkeen jatketaan, on monella tapaa uusi uljas maailma. Hallitsevatko sitä suurpääomat vielä entistä enemmän, vai voiko tässä olla uusi alku edes hieman inhimillisemmälle talousjärjestelmälle. Olisiko mitenkään mahdollista, että sokea usko jatkuvan kasvun kaikkivoipaisuuteen menisi uudelleen harkintaan. Niin olisi mukava uskoa, mutta huonoina aikoina pääomilla on tapana keskittyä.

Mikä muuttuu talouden isossa kuvassa, se nähdään vasta vuosien päästä. Pienten ja keskisuurten yritysten kohdalla tilanne on jo päällä, tai se konkretisoituu viimeistään kesällä. Tuloihin on tullut jättimäinen lovi, silti iso osa kustannuksista on erääntynyt maksettavaksi.

Jos joustoa löytyy, se pitää löytyä koko ravintoketjun läpi. Leipurin on annettava maksuaikaa sämpylän ostajille, kiinteistönomistajan on tultava vastaan leipomon vuokrissa ja pankin annettava helpotusta kiinteistönomistajan lainanlyhennyksiin. Kaikkien ketjun osasten on tingittävä omastaan, muuten korttitalo kaatuu.

Ei ole olemassa sellaista yhteiskuntaa tai vakuutusyhtiötä, joka pystyy koronan aiheuttamat tappiot kompensoimaan. Toki valtionkin joustoa ja apua tarvitaan. Se on osa ravintoketjua.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pitäisikö koululaisten lomaa siirtää myöhemmäksi?

View Results

Loading ... Loading ...
Mainos