Espanja aloitti korona-rajoitusten purkamisen – kohta kävelemme taas rannalla

 

Keskusta-oikeistolainen oppositiojohtaja Pablo Casado (PP) ihmetteli muutama päivä sitten julkisesti, miksi sosialistista työväenpuoluetta edustava pääministeri Pedro Sánchez (PSOE) ei ole ollut häneen yhteydessä 12 päivään.

Casado antoi ymmärtää kaatavansa opposition avulla hätätilan ellei neuvotteluja rajoitusten purkamisesta aloiteta välittömästi. Hänen mukaan Espanjan talous ei enää kestä karanteenia.

Sánchez myöntyi vaatimuksiin pystyäkseen jatkamaan hätätilaa 26. huhtikuuta asti. Hätätilan jatko vahvistetaan ensi viikolla parlamentissa ja samalla alkavat neuvottelut rajoitusten purkamisesta.
Miten Espanja sitten palaa normaaliin arkeen?

Espanjalainen sanomalehti El País on haastatellut useita eri alojen asiantuntijoita arvioimaan, miten rajoituksia voitaisiin purkaa. Fuengirola.fi-lehti referoi jutun. El País -lehden artikkelin voi lukea jutun perässä olevasta linkistä.

Sánchez ilmoitti jo lauantaina televisiopuheessaan kertoessaan hätätilan jatkosta, että esimerkiksi rakennus- ja tehdastyöläiset saavat luvan palata töihin pääsiäisen jälkeen. Muiden rajoitusten poistoista on olevassa vasta arvioita.

Kaikki El País lehden asiantuntijat ovat sitä mieltä, että testausta – erityisesti vasta-ainetestejä – pitäisi lisätä, jotta saadaan todellinen kuva siitä, miten monella ihmisellä on immuniteetti virusta vastaan. Espanjalaisilla ja täällä asuvilla ulkomaalaisilla on heikompi laumasuoja kuin monissa muissa maissa.

Purkamisen pitää
tapahtua vaiheittain

Rajoitusten purkaminen pitäisi aloittaa hiljalleen, jottei käy kuten Kiinassa, jossa avattiin yhtä aikaa 600 teatteria ja elokuvasalia. Ihmiset ryntäsivät niihin ja ne piti sulkea uudelleen.

Espanjan hallituksen neuvonantaja, epidemiologin professori Antoni Trilla sanoo, että ensimmäinen askel kohti normaalia elämää on se, että ihmiset saisivat luvan lenkkeillä itsekseen ja vanhemmat voisivat viedä lapsensa kävelyllä kodin lähettyville. Espanjan terveysministeri Salvador Illa myöntää, että ulkoilumahdollisuuksien helpottamista tutkitaan parhaillaan.

Trilla sanoo suoraan, että pienten lasten kanssa lukkiutuminen kotiin ajaa niin lapset kuin heidän vanhempansa hulluksi. Toinen vaihtoehto olisi koulujen avaaminen.

Espanjan Epidemiologiayhdistyksen (SEE) puheenjohtaja Pere Godoyn mukaan lapset voitaisiin altistaa tartunnalle, koska käytännössä heidän oireensa ovat lievät, mutta samalla he kantaisivat viruksen kotiinsa, jossa voi asua esimerkiksi riskiryhmään kuuluvia isovanhempia, jolloin epidemia saattaisi laajeta uudelleen.

Töihin palaisivat vain
nuoret ja immuunit

Valencian yliopiston lääketieteen professori José María Martin Morenon mukaan ensimmäisessä vaiheessa töihin voisivat palata nuoret aikuiset sekä ne, joilla on todettu immuniteetti virusta vastaan. Tällä tavoin saataisiin talouden rattaat pyörimään, mutta sosiaalinen etäisyys säilyisi, kun osa työntekijöistä jäisi edelleen etätöihin.

Ravintolatoiminnan jatkaminen koskettaa myös monia espanjansuomalaisia. Baarien avaaminen asiakkaille on suuri kysymysmerkki. Asiantuntijoiden mukaan testausten määrää pitäisi lisätä ja jokainen virusepäily hoitamaan yksityiskohtaisesti ennen kuin asiaa voidaan harkita.

Espanjan kansanterveysyhdistyksen (Sespas) puheenjohtaja, professori Ildefonso Hernández myöntää, että ravintola-alan kiinni pitämisellä on jättimäinen vaikutus kansantalouteen. Hänen mukaansa anniskelupaikkojen avaaminen voitaisiin aloittaa terasseilta, mutta vasta kun virustartunnat on vähentyneet huomattavasti. Ja siitä huolimatta tarjoilijoiden pitäisi kiinnittää erityistä huomiota esimerkiksi käsihygieniaan pesemällä niitä jatkuvasti.

Voidaanko ravintoloiden
asiakaspaikkoja rajata?

Trillan mielestä myös asiakaspaikkojen määrää ravintoloissa voitaisiin rajata ja ihmisten pitäisi oppia seurustella tavallista kauempana toisistaan.

Madridin yliopiston kansanterveystieteen professori Fernando Rodríguez Artalejo kuitenkin muistuttaa, että myös asiakaspaikkojen rajaamista pitää katsoa yksilöllisesti, koska joidenkin ravintoloiden talous ei kestä sitä. Hänen mukaansa ongelmaa pitää lähestyä tasapainottamalla terveydelliset ja taloudelliset näkökulmat.

Toisin sanoen ravintoloiden, konserttien ja urheilutapahtumien vapautuminen on vaikeasti ennakoitavissa. Yksikään asiantuntija ei myöskään sano suoraan, että ensi kesä on turismista elävälle maalle katastrofi. Moreno kutsuu sitä erilaiseksi verrattuna viime vuosiin.

Mika Heikkilä

Lue koko juttu tästä linkistä: https://elpais.com/sociedad/2020-04-04/los-primeros-pasos-tras-el-confinamiento-asi-volveremos-a-la-vida-normal.html

Jaa artikkeli:

Mainos
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesäjuoma?

View Results

Loading ... Loading ...
Mainos