Elokuu oli Aurinkorannikolla poikkeuksellisen kuuma

 

Koko Málagan provinssin alueella elokuun keskimääräinen lämpötila oli 28,4 astetta. Toisin sanoen jos vuorokaudenaikojen, eri päivien ja eri alueiden väliset erot tasattaisiin, olisi koko provinssissa ollut 1. – 31. päivä elokuuta ympäri vuorokauden 28,4 astetta lämmintä. Lukema on huomattavasti tavanomaista korkeampi, totesi La Opinión de Málaga -lehden haastattelema Espanjan ilmatieteenlaitoksen (AEMET) Málagan johtaja Jose María Sánchez-Laulhé.

Syitä poikkeuksellisen korkeaan keskilämpötilaan on useita. Näistä keskeisimpiä ovat ensinnäkin joidenkin alueiden poikkeukselliset lämpötilat. Esimerkiksi Vélez-Málagassa tehtiin kunnan kaikkien aikojen keskilämpöennätys elokuussa. Lisäksi Vélez-Málagassa mitattiin koko Espanjan lämpöennätys elokuun toisena päivänä, kun elohopea nousi 45,7 asteen lukemiin.

Toinen merkittävä tekijä elokuun korkeissa keskilämpötiloissa olivat useammat ja pitkään kestäneet sisämaasta puhaltaneet terral-tuulet, jotka nostavat lämpötilan paahtavan kuumaksi yötä myöten. Tätä mukaa myös yölämpötilat ovat provinssissa olleet keskimääräistä korkeammat.

Jose María Sánchez-Laulhén mukaan nyt päättynyt elokuu on Málagan lentokentän sääaseman historiassa kaikkein lämpimin. Málagan lentokentän sääasemalla mitataan kaupungin viralliset lämpötilat.

Fuengirolan merivesi ennätyslämmintä

Lämpöennätyksiä rikottiin elokuussa myös Fuengirolassa, nimittäin meriveden osalta. Aurinkorannikolla ollaan, mm. Gibraltarin salmen läheisyydestä johtuen, totuttu kuuminakin kesinä suhteellisen virkistävään meriveteen. Tänä vuonna tämä asia oli hieman toisin.

Fuengirolan rannalla mitattiin elokuussa meriveden lämpötilaksi yli 26 astetta. Liku on ennätys koko siltä ajalta, kun Espanjan merentutkimuslaitos on Málagan alueella tilastoa pitänyt, eli vuodesta 1984 alkaen.

Asiantuntijoiden mukaan poikkeukselliseksi nousseen meriveden lämpötilan takana on Málagan alueella koko kesän puhaltanut itätuuli, joka on mahdollistanut meriveden lämpenemisen.

Lähde: La Opinión de Málaga

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...