Elämää koronakuplassa

 

Tällä hetkellä ihmisten turvasanat ovat karanteeni, suojahanskat ja hengityssuoja. Ihmiset hakevat niistä turvaa – vääränlaista. Monet ihmiset ovat väsänneet kasvoilleen lännenelokuvista tutun bandiittihuivin. Huivi antaa saman verran suojaa kuin peniksen tyveen asetettu ponnari HI-virusta vastaan.

Samanlaisen virheellisen turvallisuuden tunteen antavat bulkkitavarakaupoissa myytävät hengityssuojaimet. Kuinka monella ihmisellä on oikeasti kotonaan käytettävissä sairaaloissa pakolliset CE-hyväksytyt hengityssuojaimet? Tai kuinka moni on testannut niitä oikeaoppisesti hengittämällä ilmaa voimakkaasti sisäänpäin ja jos kasvojen ja suojaimen reunasta kulkee ilmaa, niin on heittänyt ne hyödyttöminä pois? Ohje löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nettisivuilta.

Niin Maailman terveysjärjestö WHO kuin THL:kaan eivät suosittele hengityssuojaimen käyttöä terveelle ihmiselle. Mutta jos sitä käyttää, niin suojain pitää hävittää oikein eikä sitä saa varastoida taskuun tai laukkuun uutta käyttökertaa varten. Suojavarusteita käytetään vain kerran ja ne vaihdetaan tarpeeksi usein. Myös hengityssuojaimen poistaminen hetkellisesti leuan alle tekee siitä hyödyttömän. Sama ongelma pätee suojahanskoihin.

HUS:ssa työskentelevän ystäväni mukaan THL:n uusi suositus on muuttanut käytäntöjä sairaalassa siten, että hengityssuojainta saa käyttää myös oireettomien potilaiden kanssa, mutta silloinkin ne vaihdetaan – kuten muutkin suojavarusteet – jokaisen potilaskontaktin jälkeen. Muuten niistä ei ole hyötyä. Lääkäreillä ja sairaanhoitajilla on kuitenkin luonnollisesti tavista suurempi mahdollisuus saada tartunta.

Luulen, että bandiittihuiveja, hengityssuojaimia ja kertakäyttöhanskoja käytetään, koska muutkin käyttävät (laumaefekti) ja ne helpottavat ihmisen pelkotilaa.

Amerikkalainen kuluttajapsykologi Paul Marsden totesi vessapaperihamstrauksen jälkeen, että ihmisten reaktio johtui siitä, että he halusivat ottaa oman elämänsä kontrollin takaisin itselleen eli ihminen sääteli toiminnallaan omaa emotionaalista tilaansa.

Uskon, että ihminen käyttää samasta syystä hengityssuojainta. Ihminen pelkää kuulevansa kuolinvuoteella tutkimuksesta, jonka mukaan hengityssuojain olisi pelastanut hänet virukselta.

Suojavarustushössötys vie koronan torjumisen väärille raiteille. Tärkeintä on edelleen muistaa säilyttää kadulla ja kaupassa vähintään muutaman metrin turvaetäisyys tuntemattomaan, pestä kätensä aina kun se on mahdollista ja yskäistä kertakäyttöiseen nenäliinaan ja hävittää se välittömästi.

Sen sijaan bulkkisuoja suun edessä voi kahlita hieman uloshengitetyn ilman virtaa. Mutta järkikin sanoo, että uudelleen käytettynä bulkkisuojain tai itse tehty kangassuoja ovat erityisiä virus- ja bakteeripesäkkeitä jo pelkästään syljen erittymisen takia. Itse noudatan WHO:n ja THL:n ohjeistusta ennen kuin toisin määrätään esimerkiksi paikallisen viranomaisen toimesta.

Suomessa on toimittu hienosti. Liikkumista on rajoitettu juuri sopivasti viruksen levinneisyys huomioiden.

Espanjan kaltainen pakkoeristäminen ja osittainen ulkonaliikkumiskielto taas ajaa muihin ongelmiin. Eristäminen aiheuttaa psyykkisiä ongelmia sekä perheväkivaltaa puhumattakaan taloudellisista murheista. Nämä kaikki on jo todettu ja niistä on raportoitu.

Jollain ihmisillä on väärä käsitys, että virus voitetaan karanteenin avulla. Ei todellakaan. Karanteenilla vain tasataan tartuntahuippua, jotta sairaalapaikat riittävät kaikille potilaille, mutta samalla pitkitetään ongelmaa.

Suomessa ja Ruotsissa ei ole alettu Espanjan tapaisiin kieltoihin, koska – kuten hallitukset ovat painottaneet – ei haluttu kajota yhteen länsimaisissa demokratioista arvostetuimpaan ihmisoikeuteen, liikkumisvapauteen. Hallitus otti rajummat työkalut käyttöön vasta, kun alkoi vaikuttaa, ettei sairaanhoidon kantokyky kestä koronan leviämistä kaikkialle Suomeen.

Pohjolassa mietitään jo koronan seuraavaa aaltoa. Kun ihmiset vapautetaan karanteenista, niin virus iskee toisellakin kerralla todennäköisesti Espanjaan rajummin kuin Suomeen, koska karanteenin takia täällä ei ole samanlaista laumaimmuniteettia.

Korona ei häviä hallituksen ilmoituksella. Me tulemme elämään viruksen kanssa kuukausia. Tartuntaluvut tulevat pienemään, mutta ihmisiä joutuu edelleen teho-osastolle ja jotkut menettävät myös henkensä virukselle senkin jälkeen, kun karanteeni loppuu.

Siinä vaiheessa kun Espanjassa otetaan järki käteen ja ulkonaliikkumiskieltoja puretaan, niin ihmisten pitää muistaa, että he edelleen sairastavat kotonaan. Ja erityisesti sen jälkeen, kun ravintolat joskus myöhemmässä vaiheessa – toivottavasti toimitaan näin – avaavat ovensa.

Mutta karanteenin purkamisenkin jälkeen yksi virusta kantava henkilö ahtaassa yökerhossa, missä tahansa päin maailmaa, voi aiheuttaa samanlaisen epidemian kuin Tirolin viruslingoksi nimetty after ski -baari. Toivottavasti siinä vaiheessa jokainen halukas pääsee testeihin ja tartuntaketju pystytään katkaisemaan välittömästi.

Koronapaniikki loppuu, kun tautia vastaan keksitään täsmälääkitys tai rokote.

Mika Heikkilä

Jaa artikkeli:

Mainos
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesäjuoma?

View Results

Loading ... Loading ...
Mainos