torstai, maalis 28, 2024

”Musiikin täytyy koskettaa”

Aurinkorannikon väkeä koskettavalla trumpettimusiikillaan viime päivinä ilostuttanut raumalaislähtöinen Jouko Harjanne lähti musiikilliselle uralleen trumpetin kanssa jo 7-vuotiaana.

– Veljeni oli Rauman Poikasoittokunnassa. He tekivät soittokunnan kanssa ulkomaanmatkoja eri maihin ja kiinnostuin mahdollisuudesta päästä matkoille.

Harjanne valitsi soittimekseen trumpetin, sillä se oli hänen mielestään kuninkaallinen soitin.

- Mainos -

– Minulla oli sellainen visio, että kuningas on aina paikalla, kun trumpetit soivat.

Aktiivinen jääkiekkoharrastus jäi jossain vaiheessa soittamisen jalkoihin. Harjanne oppi trumpetin soittamisen taidon soittokunnan piirissä vanhempien soittajien opissa.

– Olin 11-vuotias, kun aloin myös käydä soittotunneilla Tampereella. Joka lauantaiaamu nousin viideltä ylös ja hyppäsin kuudelta junaan, muistelee Harjanne alkuvaiheita.

Musiikkileiriltä löytynyt opettaja näki pojassa lahjakkuutta, joka voisi riittää soittajan uralle.

– Muutin kotoa pois jo 13-vuotiaana tuttavaperheen luo asumaan. Sain tilaisuuden keskittyä täysillä trumpetinsoiton opiskeluun. Aika kovan koulun olen käynyt.

Vanhemmilleen hän nostaa hattua siitä, että he uskalsivat päästää hänet jo nuorena jahtaamaan unelmiaan. Harjanteen ollessa 16-vuotias, vanhempien satsaus poikaansa tuli lunastettua.

– Osallistuin Tampereen kaupunginorkesterin järjestämään koesoittoon ja pääsin mukaan. Se oli suuri haaveeni.

Harjanne opiskeli trumpetinsoittoa Tampereen konservatoriossa Raimo Sarmaksen oppilaana.

- Mainos -

– Trumpetinsoitossa on tärkeää oppia alusta asti soittamaan oikein, ettei tule virheasentoja.

Vuonna 1984 Harjanne sai paikan soolotrumpetistina Radion sinfoniaorkesterista Helsingistä.

– Sillä tiellä olen edelleen. On hienoa olla osa orkesteria ja pitää sitä ankkurisatamana.

Pitkä ura takana

Jouko Harjanteen ura trumpetistina on kestänyt jo 41 vuotta.

– Parasta työssäni on se, ettei samanlaisia päiviä ole. Radion sinfoniaorkesteri soittaa monipuolista musiikkia, ja ohjelmat sekä kapellimestarit vaihtuvat.

Harjanne on toiminut urallaan Tampereen Filharmonian trumpetin varaäänenjohtajana, Sibelius-Akatemian sivutoimisena tuntiopettajana ja Lieksan vaskiviikon taiteellisena johtajana.

– Olen toiminut myös japanilaisen Senzoku Gakuen musiikillisen korkeakoulun vierailevana trumpettiprofessorina. Käyn työni puolesta Japanissa monta kertaa vuodessa.

- Mainos -

Japani on Joukon mielestä ihanteellinen matkustusmaa, mutta yksi asia häntä ottaa siellä päähän.

– Suurin osa hyvistä soittajista siellä on naisia, mutta heitä ei silti oteta yhtä vakavasti kuin miehiä. Orkesteriin valitaan mieluummin huono miessoittaja kuin hyvin koulutettu naissoittaja.

Japanin matkoillaan Harjanne on oppinut japanilaiset perusfraasit ja alan opetuskieltä.

– Japaniin päädyin parin oppilaani kautta, jotka olivat minulla Suomessa opissa. Toinen osallistui aikanaan mestarikurssilleni Koreassa. Molemmat olivat myös kuunnelleet levyjäni.

Jouko on pitänyt musiikkiuransa aikana useita mestarikursseja kotimaassa ja ulkomailla.

Harjanne on esiintynyt orkesterien solistina Euroopassa, Venäjällä, Yhdysvalloissa, Etelä-Koreassa ja Japanissa. Britanniassa hän on soittanut ja levyttänyt yhdessä Kiri Te Kanawan kanssa.

– Rauman Lukon suurena fanina muistan myös aina tehdä seuraa ja Suomea tunnetuksi maailmalla.

Vaikuttava soitin

Jouko Harjannetta harmittaa, että trumpetti mielletään usein torisoittimeksi, jolla töräytellään kovaäänisiä sointuja. Hänen mukaansa trumpettia voi verrata laulamiseen.

Hengitys on trumpetinsoitossa tärkeässä roolissa, kuten laulussakin. Lauluäänen tapaan myös trumpetin soundia voi värittää. Haluan musiikillani välittää myös aina jotakin sanomaa.

Käsikarvat ovat Harjanteen mukaan hyvä mittari musiikin koskettavuudelle.

– Haluan omalta osaltani muuttaa ihmisten mielikuvaa trumpetista soittimena. Haluan soittaa vaikuttavaa musiikkia, joka tulee suoraan sydämestä. Soitan paljon sentimentaalista musiikkia.

Harjanteella on kotona valtava määrä eri vireisiä trumpetteja, joissa on erilaiset soundit.

Hän on kantaesittänyt lukuisia kotimaisia ja ulkomaisia trumpettiteoksia sekä julkaissut yli 30 soololevytystä ja useita kamarimusiikkilevytyksiä muiden kanssa.

– Ensi vuonna lähdemme Radion sinfoniaorkesterin kanssa Japanin kiertueelle. Elokuussa menen Tokioon tuomaroimaan kansainvälistä musiikkikilpailua, valottaa Harjanne alkavaa vuotta.

KUKA?

  • Jouko Harjanne
  • 57 vuotta
  • Radion sinfoniaorkesterin soolotrumpetisti
  • Asuu Helsingissä
  • Harrastaa koiran kanssa liikkumista, netin strategiapelejä ja on sinnikäs Rauman Lukon kannattaja

Sonja Riihikangas

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä pääsiäinen merkitsee sinulle?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...