Keskiviikon pikauutiset

Uutiskatsaus Espanja 29.5.219

Keskimääräinen asuntolaina on Espanjassa tällä hetkellä noin 125 tuhatta euroa, joka on hieman noussut viime vuoden vastaavasta lukemasta. Nousu johtuu kiinteistöjen hintojen noususta, jonka johdosta uusien asuntokauppojen määrä on tällä hetkellä laskussa.

Pääministeri Sanchezilla on kohtalaisia vaikeuksia selvittää maansa sisäpolitiikkaa EU -tasolla ja samalla luoda uskottavaa sisä- ja ulkopolitiikkaa. Yksi keskeinen ongelman on tällä hetkellä EU -tason politiikka, sillä oman maan toiset puolueet vaikuttavat olevan läheisempiä muiden maiden saman henkisille puolueille, kuin oman maan edustustolle. Tosin saman ilmiö on havaittavissa Suomella, jossa tulevat mepit ovat läheisempiä ideologisille liittolaisilleen kuin oman maan muille puolueille.

Coca-colan light-juomat ovat nousseet suositummaksi kuin perinteiset normaalit sokeroidut virvoitusjuomat. Tavoite saavutettiin vuotta aiemmin kuin oli ennustettu. Light-juomien myydään tällä 55% Coca colan juomatarjonnasta.

Espanja sijoittuu huonompaan puolikkaaseen maailman kilpailukykyvertailussa. Kyseisen luokituksen tehneen järjestön johtaja toteaa, että Espanjan huono sijoitus johtuu perimmiltään siitä, ettei sillä ole pitkän aikavälin taloudellista strategiaa.

Kommentti: Näin varmasti on, mutta huonoon sijoitukseen liittynee vahvasti myös PSOE:n vaaliohjelma, joka rasittanee julkista taloutta entisestään. Toinen suuri kysymysmerkki on Espanjan kyky selvitä sille asetetuista talouden tavoitteista, joiden perusteella maan lainojen markkinakorot määräytyvät. Espanja rahoittaa taloutensa alijäämän edelleen velkarahalla kuten tosin Suomikin.

Espanjan kuningas osallistui eilen tilaisuuteen, jossa jaettiin apurahoja espanjalaisille, jotka lähtevät ulkomaille jatko-opiskelemaan.

Espanjan julkisen sektorin velka on tällä hetkellä noin 96% suhteessa bruttokansan tuotteeseen. Esimerkiksi Virolla vastaava luku on alle 10% ja Suomella hieman yli 60%.

Lähteet:

Laprovincia.es, Elpais.com, Elmundo.com, Rtve.es, Diariosur.es, Malagahoy.es.

Espanjan tv-kanavien uutislähetykset.

Teksti: M. Aaltonen

Huom. Uutiskatsauksissa olevat materiaalit ovat tulkinnallisia ja niissä esiintyy usein virheitä. Tämä johtuu siitä, ettei espanjalaisella journalistisella käytännöllä ole samanlaista todentamisen käytäntöä kuin Suomessa. Näin ollen osa espanjalaisista uutisista saattaakin olla puhtaasti spekulatiivisia, jotka on kirjoitettu faktuaalisen tiedon ja uutisen muotoon. Lisäksi käännösvaiheessa saattaa tapahtua merkitysten muuttumista, joten suhtaudu uutiskatsauksissa esitettyyn ”tietoon” varauksella.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...