Maanantain pikauutiset

Uutiskatsaus Espanja 29.4.2019

Espanjan eilisissä parlamenttivaaleissa istuvan pääministerin sosialistipuolue otti odotetun vaalivoiton noin 28 prosentin kannatuksella. Dramaattisia tai yllättäviä muutoksia Espanjan sisä- tai ulkopolitiikkaan tuskin on nopealla aikavälillä tulossa. Minimipalkka tosin saattanee nousta, joka vaikuttanee joidenkin suomalaisten palkkapussiin tulevaisuudessa.

Kommentti: Espanjan oikeastaan suurin poliittinen ja yhteiskunnallinen haaste on työttömyyden alentaminen ja paisuvien hallinto- ja sosiaalikulujen jonkinlainen tasapainottaminen. Erityisen suureksi menoeräksi ovat nousseet eläkkeet, joiden maksamisessa valtiolla lienee suuriakin haasteita tulevaisuudessa, mikäli niiden euromääräinen kasvuvauhti pysyy samankaltaisena.

Vaaleissa äänioikeuttaan käytti noin 37 miljoonaa kansalaista, joille oli järjestetty noin 22.200 äänestyspaikkaa ympäri Espanjan. Äänestyslaatikoita johon em. kansalaiset äänestyslappunsa laittoivat, oli yhteensä 212.000 kappaletta. Espanjan voidaan katsoa onnistuneen hyvin äänestyksen logistisissa järjestelyissä, sillä vaalitulokset saapuivat ajallaan. Myös turvallisuusorganisaatioiden toiminta on onnistunut jokseenkin hyvin, sillä suurempia levottomuuksia ei ole raportoitu

Jalastaan kivikkoon kiinni jäänyt 12-vuotias lapsi hukkui Huescan alueella ilmeisesti yllättävän veden pinnan nousun vuoksi.

- Mainos -

Espanjassa ollaan sitä mieltä, että F1-kuski Sainz ei sijoittunut eilisessä Bottaksen voittamassa kisassa paremmin, koska hän kärsi huonosta onnesta. Sainz oli siis tuloksissa seitsemäs.

OECD:n vision mukaan tulevaisuudessa nyt Espanjassa olevista työpaikoista tulee katoamaan viidennes automatisaation vuoksi tulevaisuudessa.

San Sebastianin alueella 17-vuotias nuori pahoinpideltiin kuoliaaksi erään discon edustalla sunnuntai aamuna. Poliisi on kiinniottanut tapahtumaan liittyen 7 nuorta, joita epäillään osallisuudesta tekoon.

Lähteet:

Laprovincia.es, Elpais.com, Elmundo.com, Rtve.es, Diariosur.es, Malagahoy.es.

Espanjan tv-kanavien uutislähetykset.

Teksti: M. Aaltonen

Huom. Uutiskatsauksissa olevat materiaalit ovat tulkinnallisia ja niissä esiintyy usein virheitä. Tämä johtuu siitä, ettei espanjalaisella journalistisella käytännöllä ole samanlaista todentamisen käytäntöä kuin Suomessa. Näin ollen osa espanjalaisista uutisista saattaakin olla puhtaasti spekulatiivisia, jotka on kirjoitettu faktuaalisen tiedon ja uutisen muotoon. Lisäksi käännösvaiheessa saattaa tapahtua merkitysten muuttumista, joten suhtaudu uutiskatsauksissa esitettyyn ”tietoon” varauksella.

- Mainos -

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesälomakuukausi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...