Kukkaloistoa Córdobassa

Córdoban patiofestivaali on vuodesta 1921 lähtien järjestetty kilpailu kaupungin kauneimmasta patiosta. Centro Finlandian retkellä pääset keskelle kevään värikkäintä tapahtumaa tiistaina 7. toukokuuta.

Córdoban vanhan keskustan asuintaloille ja rakennuksille on tyypillistä, että ne on rakennettu keskuspation ympärille. Patiot tarjoavat talon asukkaille kokoontumispaikan, jossa he voivat tavata naapureitaan.

Córdoban patiokulttuuri juontaa juurensa jo roomalaisten aikaan. Niiden tarkoitus oli tarjota helpotusta kuumassa ja kuivassa ilmastossa. Tapa jatkui myös maurien ajalla ja on säilynyt sieltä aina nykyaikaan saakka.

Patioita on Córdobassa perinteisesti koristeltu kasveilla, kukilla sekä vesielementeillä, joiden avulla paikalliset ovat viilentäneet kotejaan. Ajan kuluessa patioista muodostui córdobalaisten luovuuden ja kekseliäisyyden taidonnäytteitä.

Kilpailu kauneimmasta patiosta

Nämä kauniit keitaat keskellä kaupunkia olivat aivan liian kauniita pidettäväksi piilossa paksujen ovien ja rautaristikkojen takana. Vuonna 1921 järjestettiin ensimmäisen kerran kilpailu kaupungin kauneimmasta patiosta.

Näin sai alkunsa sittemmin perinteeksi muodostunut Córdoban patiofestivaali, jonka aikana córdobalaiset avaavat kotiensa ovet myös ulkopuolisille, jotta kaikki halukkaat pääsevät ihastelemaan sisäpihojen loistoa.

Aina toukokuun alussa käytävä patioiden kauneuskilpailu on Córdoban kaupunginhallituksen järjestämä, ja sen aikana pääsee vierailemaan noin viidelläkymmenellä yksityispatiolla. Lisäksi patioita on monissa julkisissa rakennuksissa, joista osaan on pieni sisäänpääsymaksu. Tapahtuma on myös hyväksytty Unescon maailmanperintölistalle.

Patiot eivät tarjoa ainoastaan visuaalista juhlaa kävijöille. Ne tuovat myös huumaavia tuoksuja kaupungin kaduille ja kujille, joten festivaali tarjoaa kävijöilleen aisteja hivelevän kokonaisuuden.

Patiot kartalla

Patiot ovat avoinna yleisölle 6.–19. toukokuuta kello 11–14 sekä 18–22. Niiden kiertämistä helpottaa patios.cordoba.es -nettisivuston interaktiivinen kartta, johon on myös liitetty lyhyt kuvaus kaikista kilpailuun osallistuvista patioista.

Centro Finlandia järjestää retken Córdobaan tiistaina 7. toukokuuta. Retkellä vieraillaan myös Córdoban ainutlaatuisessa moskeijakatedraalissa. Ilmoittautumiset Centro Finlandian infoon, josta saa myös lisätietoja puh. +34 646 111 203, s-posti [email protected].

Marena Ahonen

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...