Vilukissat viihtyvät lämmössä

Fuengirolaan hetkeksi rantautuneet Jukka ja Päivi Partanen matkailevat spontaanisti mantereelta toiselle lämmön ja uusien seikkailujen perässä.

– Pari vuotta sitten päätimme, että normaali elämä saa nyt riittää. Lähdimme maailmalle matkailemaan, kertovat helmikuussa Fuengirolaan rantautuneet Jukka ja Päivi Partanen.
Vilukissat maailmalla -blogia pitävä 55-vuotias pariskunta saapui Espanjaan Portugalin kautta Vietnamista, joka oli heidän edellinen kohteensa. Maaliskuun lopulla pari aikoo jatkaa matkaansa Englantiin. Aina he eivät tiedä itsekään, minne suuntaavat seuraavaksi.
– Matkoille emme tee yleensä kovin tarkkoja suunnitelmia. Menemme sinne, missä on lämmintä ja mukavaa. Tavoitteenamme on nähdä ja kokea mahdollisimman paljon sekä välittää näitä kokemuksia ja elämyksiä tarinoin, kuvin ja videoin blogimme seuraajille, kertoo pariskunta.
Monesti he valitsevat seuraavan matkakohteen sen perusteella, minne löytyy edulliset lentoliput. Aina matkustaminen ei ole kuitenkaan herkkua, sillä esimerkiksi matka Vietnamista Portugaliin sisälsi kaikkiaan viisi lentomatkaa ja paljon odottelua lentokentillä.

Maailman ympäri

Kun Jukka ja Päivi Partanen tekivät päätöksen elämänmuutoksesta, he jättivät taakseen tavallisen arjen. Päivi irtisanoutui sairaanhoitajan työstään ja Jukka myi osan yrityksensä liiketoiminnoista.
Matkailun vapaudesta viehättynyt pariskunta myi myös talonsa, hankkiutui eroon suuresta osasta omaisuutta ja laittoi loput säilöön. Ensimmäinen reissu kesti kymmenen kuukautta.
– Kiertelimme pari kuukautta ympäri Pohjois-Amerikkaa lentäen, bussilla ja autolla. Heti alkumatkasta tuli vastoinkäymisiä, kun meillä ei ollut lentolippuja pois maasta. Emme päässeet Tukholmassa koneeseen. Meillä oli vartti aikaa etsiä edulliset lennot pois USA:sta, jotta pääsimme koneeseen. Ostimme liput Bahamalle, mutta emme koskaan käyttäneet niitä.
Pariskunta teki myös Jamaicalle parin viikon reissun. Sieltä matka jatkui Thaimaahan ja Kambodzaan, jossa pari matkusti enimmäkseen bussilla tutustuen kauniisiin seutuihin, temppelialueisiin ja myös ikivanhoihin vankiloihin.
– Phnom Penhin vankilamuseoissa ihmisten raadollisuus tuli nähtyä kunnolla, toteaa Päivi Partanen.
Vietnamissa pariskunta koki puolestaan ihmisten sydämellisyyden reissatessaan siellä kuukauden.
– Vietnam on ehkä siistein ja kehittynein Aasian maista. Päätiet ja kännykkäverkot ovat osin paremmat kuin Suomessa. Syrjäseudullakin pääsee nettiin. Ihmiset ovat aivan omaa luokkaansa, heidän silmänsäkin hymyilevät. Vietnamissa saa aina aitoa, ystävällistä palvelua.
Aasiasta pariskunta jatkoi matkaansa Romaniaan ja Itä-Euroopan kierrokselle, sitten Balille ja sieltä Australiaan pariksi kuukaudeksi.
– Ajelimme noin 7500 kilometriä ostamallamme pienellä pakettiautolla, jossa yövyimme. Tuumimme, että jos avioliittomme kestää reilun kuukauden pienessä pakussa, kestää se mitä vaan.
Partaset eivät meinanneet saada pakettiautoa myytyä reissun päätteeksi, joten odotellessa he piipahtivat Uudessa-Seelannissa ja palasivat ostajan löytyessä Australiaan. Sieltä matka jatkui Havaijille, jossa Partaset joutuivat koppiin kuulusteluun. Taaskaan heillä ei ollut lippua pois.
– Tällä kertaa lipun osto lähimaihin ei onnistunut, sillä meitä epäiltiin laittomiksi maahanmuuttajiksi. Jouduimme ostamaan liput Australiaan ja saimme tietoihin merkinnän.
Australiaan pariskunta ei enää palannut, vaan jatkoi matkaansa Havaijilta USA:n mantereelle ja lopulta Meksikoon. Siellä iski totaalinen matkaväsymys, joten oli Suomeen paluun aika.
Suomessa parilla on myös kolme lasta ja viisi lastenlasta, joita tulee reissuilla kovasti ikävä.

Yhteisiä harrastuksia

Partaset kertovat olevansa budjettimatkaajia, jotka eivät viihdy pitkään aloillaan. Muuramesta kotoisin oleva pari on matkaillut elämänsä aikana lähes 50 eri maassa. Naimisissa he ovat olleet 38 vuotta, joten tiimi on jo hitsautunut aika hyvin yhteen.
– Matkustamisen ohella saamme aikamme kulumaan kuntoilemalla, lukemalla ja kirjoittamalla blogia. Yhteisenä harrastuksena meillä on myös metallinetsintä. Rymyämme niin kotimaan peltoja kuin Englannin nummiakin suuren aarrelöydön toivossa.
Kaksi kertaa vuodessa Partaset suuntaavat Englantiin aarteenetsintään.
– Eräs etsijä löysi vanhan kolikkokätkön samalta pellolta, jossa mekin olemme olleet. Kätkössä oli 5251 ikivanhaa hopeakolikkoa, joiden arvo oli noin 1,8 miljoonaa dollaria. Siellä päin tapana on, että löytäjä saa puolet ja maanomistaja puolet kätkön arvosta, kertovat Partaset.
Espanjassa pariskunta aikoo opetella kieltä ja tutustua lähiseudun kiinnostaviin kohteisiin. Heillä on aikomuksena myös tunnustella paikkaa sillä ajatuksella, voisiko rannikolla asua pidempäänkin.
– Talven kylmyys kotimaassa ei meitä viehätä. Kesän aiomme viettää kuitenkin Suomessa.

Vilukissojen matkatarinoita maailmalta ja kokemuksia Espanjasta voit lukea lisää heidän blogistaan osoitteesta: www.vilukissat.fi

Sonja Riihikangas

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Syötkö mämmiä?

View Results

Loading ... Loading ...