Mistä onnellisuus syntyy?

Suomi on maailman onnellisin maa, Espanja puolestaan sijalla 30.

Yhtäkkiä ajatellen YK:n viime viikolla julkaiseman tuoreimman onnellisuusraportin luvut ovat väärin päin. Miten on mahdollista, että Suomessa kaamoksen keskellä monta kuukautta omissa oloissaan jurottavat kansalaiset ovat onnellisempia kuin lajitoverinsa Espanjassa, jossa aurinko paistaa ympäri vuoden ja kadut täyttyvät hymyilevistä ihmisistä?

Rapsutetaanpa asiaa hiukan tarkemmin: ”Tutkimus listasi 156 maata niiden onnellisuuden mukaan perustuen muun muassa kyseisen maan elinajanodotteeseen, sosiaaliseen tukeen ja korruptioon,” sanotaan YK:n raportissa.

No niin. Sieltähän se selitys löytyi. Suomen terveydenhuolto on hyvässä iskussa kaikesta sote-sekoilusta huolimatta. Samaa voi sanoa yhteiskuntamme turvaverkoista. Korruptionkin kitkemisessä Suomi on Espanjaa valovuoden edellä.

Mutta, mutta.

Tutkimus otti nämä asiat huomioon, mutta painotti kuitenkin yksilöitä: ”Näitä tekijöitä ei kuitenkaan käytetty varsinaisesti onnellisuuden mittaamiseen, vaan tutkimuksen tulokset perustuvat yksilöiden omiin arvioihin omakohtaisesta hyvinvoinnista.”

Ollaan siis alkutekijöissä. Mikä tekee yksilöistä selvästi onnellisempia Suomessa kuin Espanjassa?

Tältä pohjalta tein listan, jossa otin huomioon yksilön kannalta tärkeitä asioita kuten sään, yhteisöllisyyden, yleisen turvallisuuden tunteen sekä yhteiskunnan toimivuuden.

Sää:

Muutamasta pimeästä kuukaudesta huolimatta luonnon kiertokulku Suomessa on upeaa koettavaa kerta toisensa jälkeen. Meillä on neljä upeaa ja erilaista vuodenaikaa. Espanjassa on hieno kevät ja syksy, mutta talvella voi täälläkin olla toisinaan aika kylmä ja kesät ovat suomalaisten näkökulmasta aivan liian kuumat. 200 aurinkoista päivää enemmän kääntävät vaa´an niukasti Espanjalle. Pisteet Suomi-Espanja 4-6.

Yhteisöllisyys:

Etenkin Aurinkorannikon viikonvaihteet ovat upeita kokemuksia, kun paikallinen väestö rientää rannoille, katukahviloihin, puistoihin ja pihoille viettämään vapaapäiviään. Perheet ovat koolla vauvasta vaariin. Tunnelma on leppoisa ja lämmin. Ihmiset hymyilevät. Suomessa sen sijaan vietetään aikaan paljon enemmän neljän seinän sisällä omissa oloissa. Pisteet Espanjalle 7-3.

Yleinen turvallisuus:

Olen vieraillut Aurinkorannikolla aktiivisesti 2014 lähtien. Sinä aikana minut on kerran ryöstetty ja lukittu polkupyöräni on varastettu kaksi kertaa, satula on viety kolmesti. Suomessa 57 vuoden aikana vastaavia tapahtumia on osunut kohdalleni yksi. Naapurin poika nappasi kateellisena uuden polkupyöräni, joka löytyi seuraavana päivänä läheisestä ojasta. Espanjassa pitää lähtökohtaisesti olla koko ajan hiukan varuillaan. Suomessa voi ottaa kodin ulkopuolellakin vähän rennommin. Pisteet Suomelle 7-3.

Yhteiskunnan toimivuus yksilön kannalta:

Suomessa puhutaan liiasta byrokratiasta. Välillä järjestetään jopa paperisodan purkutalkoita. Espanja on tässä asiassa kuitenkin aivan omaa luokkaansa. Yksinkertainenkin asia vaatii monta leimaa ja virastokäyntiä, puhumattakaan monimutkaisemmista operaatioista. Pisteet Suomelle 7-3.

Yhteenveto: Suomi 4+3+7+7=21 pistettä, Espanja 6+7+3+3=19 pistettä.

Johtopäätös: Jos ikuinen kesä ja aurinko ratkaisevat ja viihtyy hyvin ihmisten seurassa, on onnellisempi Espanjassa. Jos yhteiskunnan toimivuus ja oma turvallisuuden tunne ovat ykkössijalla, Suomi on parempi paikka elää.

Jos sen sijaan pääsee valitsemaan niin, että voi viettää Espanjassa talvet ja Suomessa loppukevään, kesät ja alkusyksyn, kuuluu varmasti maailman onnellisimpien joukkoon.

Matti Majasaari

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Missä aiot viettää joulun pyhät?

View Results

Loading ... Loading ...