Tavoitteena kuolemattomuus

Israelilainen historioitsija Harari väittää huippusuositussa kirjassaan Homo Deus – Huomisen lyhyt historia, että nyt aiemmat suurimmat vitsaukset: nälänhädät, kulkutaudit ja sodat on saatu – jos ei loppumaan – niin ainakin hallintaan. Nykyään todennäköisemmin tappaa ylensyönti kuin kuivuus, ebola tai al-Qaidan isku.

Seuraava päämäärämme on kuolemattomuuden saavuttaminen ja sen myötä ikuisen nuoruuden markkinat kukoistavat.

Ihmiset kuolevat ennen kaikkea teknisen vian takia: sydän lakkaa pumppaamasta verta, rasva tukkii verisuonet tai syöpäsolut leviävät kehossa. Niihin on tarjolla teknisiä ratkaisuja: elimiä ja kudoksia voidaan uusia, nanorobotit verisuonissa mittaavat, seuraavat ja hoitavat terveyttämme, geenejä manipuloidaan geenitekniikan avulla ja tekoäly valjastetaan hoitamaan meitä.

Pyrimme tekemään Homo Sapiensista Homo Deuksen, eli jumalallisen olennon. Biotekniikka ei odota kärsivällisesti, että luonnonvalinta tekee taikojaan. Sen sijaan bioteknikot kirjoittavat ihmisen geneettisen koodin uudelleen, muuntavat aivojen sisäisiä kytkentöjä ja kehon biokemiallista tasapainoa ja jopa kasvattavat täysin uusia ruumiinosia.

Kyborgeja rakennettaessa mennään vielä askeleen pidemmälle. Siinä orgaaniseen kehoon yhdistetään epäorgaanisia osia, kuten bionisia käsiä, jalkoja tai tekosilmiä.

Tämä saattaa kuulostaa tieteistarinalta, mutta on jo todellisuutta pienessä mittakaavassa. Apinat ovat äskettäin oppineet hallitsemaan aivoihin istutettujen elektrodien avulla bionisia käsiä ja jalkoja, jotka ovat irrallaan niiden ruumiista.

Suuri kysymys kuuluu: Mihin tämä johtaa? Kuka tietää, mikä on tulos, jos DNA:tamme tai aivojemme rakennetta muutettaisiin? Sitä emme vielä tiedä. Voimme vain kuvitella vaihtoehtoisia tulevaisuuksia.

Marjatta Jabe

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Syötkö mämmiä?

View Results

Loading ... Loading ...