Etelään vai pohjoiseen?

Otsikon kysymys on aina yhtä vaikea ratkaista näin hiihtolomien aikoihin. Toisaalta kiinnostavat Aurinkorannikon leppoisa ilmapiiri ja jo keväinen lämpö, mutta myös Lapin eksotiikka, valkeat hanget ja hyvin hoidetut rinteet sekä ladut vetävät puoleensa.

Tällä kertaa valinta osui Lapin maisemiin. Viikon mittainen laskettelu- ja hiihtosafari Ylläksen Äkäslompolossa oli onnistunut rentoutustuokio arjen kiireiden keskellä.

Säät vaihtelivat paukkupakkasista (-34) erittäin lauhaan (+6) keliin. 40 asteen ero yhden vuorokauden sisällä pani väistämättä miettimään, mitä ilmastomuutos oikein vielä tuokaan tullessaan.

Äkkiseltään voisi kuvitella, että Äkäslompolo ja Fuengirola poikkeavat lomanvieton kannalta toisistaan kuin yö ja päivä. Aika paljon yhtäläisyyksiä kuitenkin löytyy.

Molemmat paikkakunnat elävät hyvin vahvasti turismista. Infra on valjastettu sen mukaan, mikä kiinnostaa lompakko auki lomalle saapuvia turisteja. On runsaasti ravintoloita, illanviettomahdollisuuksia, ostospaikkoja ja urheiluaktiviteetteja.

Liikuntapuolella tarjonta on nykyisin yllättävän yhtenäistä. Hangilla törmää entistä useammin niin paksurenkaisilla läskipyörillä eteneviin polkijoihin kuin lumikenkäisiin patikoijiin. Ja vesiaktiviteetitkin ovat kova sana. Lähes kaikissa isoissa Lapin turistikeskuksissa on nykyisin kylpylä.

Samat lajit ovat suosikkeja myös Aurinkorannikolla. Pyörällä tai patikoiden täälläkin luonnosta, vuoristomaisemista ja kuntoilusta nautiskellaan. Uinti ja vesileikit ovat luonnollisesti myös tärkeä vetovoimatekijä.

Yhtäläisyyksiä löytyy myös turistien välinpitämättömästä suhtautumisesta vallitseviin oloihin. Etelässä auringon kyllästämät viikkovierailijat punoittavat joskus todella pahasti. Lapin hangilla törmää punoittaviin, kovassa pakkasessa itsensä hikeen hiihtäneisiin ulkomaalaisiin, jotka ymmärtämättömyyttään keventävät varusteitaan. He vetelevät ladulla vastaan ilman hanskoja, pipoa ja takki auki.

Molemmissa ilmiöissä on kyse siitä, että omaa terveyttä uhmaten ja ajattelemattomasti ”nautiskellaan” ensimmäisten vapaapäivien huumasta. Loppuloma kärvistellään sitten iho aristaen varjossa tai kuumeen kourissa sängyn pohjalla.

Matti Majasaari

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...