Konkurssin haaskalla

Thomas Cookin konkurssi ei ollut alaa seuraaville tahoille suuri yllätys, vaikeudet tiedettiin. Sen vaikutuksia sen sijaan kukaan ei pysty tarkasti ennustamaan. Joillekin turistikohteille, etupäässä Kanarian saaret ja Kreikan lomakohteet, konkurssi voi olla kohtalokas isku.

Aurinkorannikon näkökulmasta tilanne ei ole aivan yhtä vakava. Toki hotellien varauskirjoihin tuli yhdessä yössä yllättävän paljon tilaa, mutta tänne on aina osattu tulla omatoimisesti ilman matkapaketteja. Varsinkin skandinaaviset turistit osaavat etsiä majoituksensa ja lentonsa itse.

Lentokapasiteetti on ainakin vuoden loppuun saakka niukkaa Euroopassa. Moni Thomas Cookin alihankkijana toiminut lentoyhtiö ajautuu vaikeuksiin, eikä todennäköisesti pysty hyödyntämään nopeasti muualta syntyvää kysyntää. Hieman pidemmällä aikavälillä kapasiteettia vapautuu ja silloin voi tapahtua vaikka mitä.

Thomas Cook on ollut varma asiakas monelle alihankkijalle. Nyt tilanne muuttuu, uusien toimijoiden maksuvalmiudesta eikä liiketoiminnan kestävyydestä ole tarkkaa tietoa. Periaatteessa kasvavan riskin pitäisi nostaa koneiden vuokraa. Todellisuus voi kuitenkin olla päinvastainen. Lentoyhtiöiden on pakko saada koneensa ilmaan hinnalla millä hyvänsä. Kiinteät kulut juoksevat vaikka kerosiinia ei tarvitsekaan ostaa.

Eurooppaan voi hetkeksi syntyä tilanne, jossa majoitus- ja lentokapasiteettia on tarjolla huomattavasti aiempaa edullisemmin. Tätä tilannetta pystyvät hyödyntämään ketterät pienet matkatoimistot Suomessa, Ruotsissa, Saksassa tai vaikkapa Aurinkorannikolla.

Jäämme odottamaan, mitä tuleman pitää. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...