Useimmat suomalaiset käyttävät ilmalämpöpumppua väärin

Ilmalämpöpumppu on Espanjassa lähes joka kodin varuste. Pumppurivistöt täyttävät talojen katot ja seinänvierustat.

Laitteen suosio ei ole ihme, sillä se soveltuu kesäisin viilennykseen ja talvisin lämmitykseen. Molempia Aurinkorannikollakin tarvitaan, vaikka Costalla vain lyhyillä kesälomilla vierailevat usein mieltävätkin ilmalämpöpumpun pelkästään kylmän ilman tuottajaksi.

Viilennykseen liittyy myös suomalaisten suurin virhe ilmalämpöpumpun käyttäjinä. Puhallus laitetaan päälle vain silloin, kun ollaan kotona. Kun lähdetään pois, kytkin käännetään hyvin usein off-asentoon. Taka-ajatuksena on monesti sähkön säästäminen.

Sähkönsäästö harhakuvitelmaa

Asiantuntijat kuitenkin tyrmäävät ajatuksen.

Sähkönkulutus on aina huipussaan ensimmäiset tunnit, kun pumppu nostaa tai laskee lämpötilaa haluttuun tasoon. Säästöä ei synny sillä tyylillä, että kääntelee useita kertoja vuorokaudessa pumpun päälle ja pois.

Päinvastoin, usein sähkölasku suurenee, kun pumppaa edestakaisin, selvittävät Airtechin Jukka Pöyhönen ja Mikko Laaksonen.

Kaksikko on erityisen tuttu suomalaisille asujille, sillä pääosa heidän vuodessa asentamastaan 200 ilmalämpöpumpusta laitetaan Suomi-koteihin.

Innokkaat puhallinmiehet korostavat myös toista hyvin tärkeää asiaa. Huoneiston rakenteet pysyvät kuivina, kun pumppua pitää päällä koko ajan. Näin usein puhuttua kosteus- ja sitä kautta homeongelmaa ei pääse syntymään.

Ilman kosteus on Aurinkorannikolla todella suuri. Ilmalämpöpumppu kuivattaa ilmaa ollessaan päällä, alleviivaavat Airtechin yrittäjinä häärivät Pöyhönen ja Laaksonen.

Hometta syntyy myös itse pumpun rakenteisiin, ellei osaa käyttää laitetta oikein. Jos pumppu sammutetaan heti viilennyksen jälkeen, muodostuu hellekelillä kennostoon ja rakenteisiin kosteutta, joka homehtuu hyvin nopeasti. Siitä syystä pumppu pitäisikin viilennyksen jälkeen sulkea vasta, kun on käyttänyt sitä hetken lämpöpuolella.

Homeongelman huomaa hyvin nopeasti hajusta. Jos pumpusta tulee tunkkainen haju, kannattaa kutsua putsaajat paikalle tai ainakin itse pestä ritilät ja tarkistaa sitä kautta pumpun kunto.

Iso osa puhallintrion työstä koostuukin ilmalämpöpumppujen huollosta.

Jos saisimme paremmin perille tämän käyttöopastuksen, niin monelta ongelmalta säästyttäisiin. Näissä oloissa ilmalämpöpumppu on lähes välttämättömyys, mutta kunnon hyödyn siitä saa vain oikein käytettynä, painottavat Airtechin miehet.

Iso osa Aurinkorannikon asunnoista on käytössä vain osan vuodesta. Pidemmän poissaolon ajaksi lämpöpumppukin kannattaa sammuttaa kuten myös asunnon kaikki sähköt.

Säätilat vaihtelevat etenkin talvisin rajusti. Rannikolla on paljon ukkosia ja sitä kautta sähkökatkoja. Ne tilanteet polttavat herkästi pumppujen piirikortteja. Varmin tapa säästyä tällaisilta ongelmilta on ottaa asunnon kaikki sähköt pois päältä, jos asunto on tyhjillään useita viikkoja.

Näin käytät ilmalämpöpumppua oikein

  • Pidä pumppu aina päällä. Siten säästät sähköä ja pidät asunnon rakenteen kuivina.
  • Pumpun voi säätää pyytämään suurin piirtein samaa lämpötilaa, joka ulkona on, kun olet poissa päivän mittaan. Silloin pumppu vain kierrättää sisäilmaa. Lämpöä tai viilennystä voi lisätä sitten, kun palaat päivän päätteeksi kotiin.
  • Huolehdi siitä, että sisäyksikön kennot ovat puhtaat. Ne pitäisi puhdistaa noin 1-2 kk:n välein.
  • Myös ulkoyksikkö pitää tarkistaa silloin tällöin ja tarvittaessa puhdistaa.
  • Kun olet pois asunnosta pidemmän aikaa, useita päiviä tai viikkoja, pumppu kannattaa kytkeä irti sähköstä eli kääntää sulake off-asentoon. Piirilevyt voivat vioittua, kun esimerkiksi ukkonen katkoo sähköjä.

Matti Majasaari

Lue myös: https://fuengirola.fi/ilmalampopumpun-saa-espanjassa-puolta-halvemmalla-kuin-suomessa/

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...