Suomi.fi -sivusto helpottaa elämää

 

Fuengirola.fi -sivusto/lehti on kasvanut Aurinkorannikolla legendaa suuremmaksi. Kaikki tietävät, mikä se on, eikä sitä tarvitse erikseen mainostaa keskustelupalstoilla.

Mutta käsi ylös, kuinka moni tietää tai tuntee Suomi.fi -sivuston, vaikka se on monella tavalla varsinkin ulkosuomalaisille huomattavasti tärkeämpi tiedonvälittäjä kuin Aurinkorannikon ykköslehti.

Suomi.fi on Suomen valtion ja silloisen TietoEnatorin (nyk. Tieto) miljoonia euroja maksanut projekti, josta löytyy tietoja julkisista palveluista. Niitä tuottavat muun muassa valtion virastot, kunnat, valtionyhtiöt tai valtion liikelaitokset.

Fiksu ihminen löytää saman tiedon muutenkin, mutta Suomi.fi -sivustolla on paljon muita etuja. Siitä huolimatta valtion hallinto on ollut ihmeen hiljaa pari vuotta pystyssä olleesta, Väestörekisterikeskuksen omistamasta, sivustosta.

Syy lienee hinta, joka muistaakseen oli vajaa kuusi miljoonaa euroa. Sen lisäksi esim. kunnat ovat maksaneet ulkopuolisille mediasisällön tuottajille avokätisesti pienistä mutta pakollisista esittelyteksteistä.

Mutta mitä sieltä saa? Tärkein on oma postilaatikko. Kaikki kuntien ja valtion virastojen posti menee sinne, kun antaa pankkitunnusten, mobiilivarmenteen tai varmennuskortin avulla luvan sähköiselle viestinvälitykselle.

Enää ei tarvitse miettiä kadottiko Posti-Itella-Posti esimerkiksi veroehdotuksen tai pyytää kaveria tarkistamaan fyysisestä postilaatikosta, onko rakennusvirasto lähettänyt koti-Suomeen ensi kesälle elintärkeän rantasaunan rakennusluvan. Sen lisäksi postilaatikkoon saapuvat kirjeet poliisiviranomaisilta, käräjäoikeuksilta, terveyskeskuksilta, jne. Kaikista kirjeistä saat muistutuksen henkilökohtaiseen sähköpostiisi, mutta tärkeät liitteet säilyvät suojatun palvelimen takana. Et voi tuhota niitä edes vahingossa.

Suomi.fi -palvelussa voit myös allekirjoittaa sähköisen valtakirjan, jos tarvitset jonkun hakemaan lääkkeesi suomalaisesta apteekista ja tuomaan ne Rannikolle. Apteekki taas tarkistaa antamasi valtuutuksen Suomi.fi -rekisteristä.

Sen lisäksi voit liikkua esim. Verohallinnon sivustolta Kelan sivustolle vain yhdellä kirjautumisella ja tarkistaa valtion ja kuntien itsestäsi keräämät rekisteritiedot.

Mika Heikkilä

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

View Results

Loading ... Loading ...