Portugalinsotalaivoja jälleen Aurinkorannikolla

Aktiivinen lukijamme Juha Tuurihalme lähetti oheisen kuvan vaarallisesta meduusasta Portugalinsotalaivasta. Tuurihalmeen mukaan näitä myrkyllisiä olioita oli kymmenittäin sunnuntaina iltapäivällä Los Bolichesin rannalla Fuengirolassa.

Portugalinsotalaiva on polttiaiseläinlaji ja yksi ihmiselle vaarallisimmista. Myrkky aiheuttaa ihmiselle kovaa kipua ja uidessa voi aiheuttaa tajunnan menetyksen ja hukkumisen. Pistoksen saanut voi kokea myös hengenahdistusta ja pahimmillaan rytmihäiriöitä. Ihoon polttiasen pistos voi tehdä rumia palovammoja.

Portugalinsotalaivalla on noin 15 cm vedenpinnan yläpuolelle kohoava, 9–35 cm pitkä, typpi-happi-hiilimonoksidi-kaasuseosta täynnä oleva ja sulkijalihaksella varustettu kelluke, joka toimii purjeen tavoin auttaen liikkumisessa. Veden alla sillä on pitkät lonkerot, joissa on ravinnonhankinnassa käytettävät polttiaissolut. Portugalinsotalaiva voi levittää lonkeronsa jopa 30 metrin päähän. (lähde: wikipedia)

Asiantuntijat kehottavat uimareita välttämään meduusoja. Edes kuolleisiin meduusoihin ei pidä koskea, koska ne voivat aiheuttaa kiusallisia reaktioita vielä jonkin aikaa kuolemansa jälkeenkin.

Jos meduusa pääsee polttamaan, asiantuntijat neuvovat huuhtomaan kosketuksen saanutta kohtaa nimenomaan suolavedellä. Jos iholle on jäänyt meduusan lonkero, se on poistettava pinseteillä tai hätätapauksessa vaikka pankki- tai muulla mukana olevalla muovikortilla. Sormin ei lonkeroihin pidä koskea.

Kipua voi hoitaa kylmällä, mutta ei suoraan jäillä, koska jäät ovat yleensä makeaa vettä, joka tässä tapauksessa pahentaa tilannetta. Jos käyttää jääpaloja, ne pitää laittaa muovipussiin.

Normaalisti meduusanpolttaman oireet paranevat itsestään, mutta jos ne selvästi ja nopeasti pahenevat ja esiintyy muita oireita kuin kipua, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Aurinkorannikon meduusatilannetta voi seurata mobiililaitteella Aula del Mar -säätiön kehittämällä Infomedusas-sovelluksella. Se on ladattavissa ilmaiseksi.

Antti Pekkarinen

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

View Results

Loading ... Loading ...