Keskiviikon pikauutiset

Uutiskatsaus Espanja 22.5.219

Espanjan poliisin huumeiden vastainen taistelu on taas jatkunut laajoilla operaatioilla, joissa on pidätetty lähipäivien aikana runsaasti ihmisiä. Operaatioon on osallistunut satoja viranomaisia ja operaatio on ulottunut miltei koko Aurinkorannikolle. Huumeiden kuljetus, jota vastaan operaatio on suunnattu, koskee pääosin Marokosta meritse Espanjaan tuotavia huumeita.

Kommentti: Jos taistelu aiotaan voittaa, olisi Espanjan kenties syytä tavoitella myös tilannetta, jossa viranomaisia ei itse jäisi kiinni yhtäkään vuositasolla kyseisen toiminnan harjoittamisesta.

Ajoittain Espanjan liike-elämä saattaa yllättää tilanteilla, jotka olisivat Suomessa miltei mahdottomia. Esimerkiksi ilmeisesti täysin konkurssikypsä ja miljardin veloissa vellova rakennusyhtiö Nozar on saamassa pankeilta uusia satojen miljoonien luottoja uudisrakentamiseen.

Kommentti: Asia on outo ja haiskahtaa ainakin itselleni siksi, että luotottajina toimivat sen omat velkojat. Ymmärrän kyllä pienimuotoiset luotot, joiden seurauksena vaikkapa kesken jääneet projektit viedään loppuun ja pankit voivat saada velkojaan takaisin. Tässä kohdin kyse on kuitenkin uudisrakentamisesta, johon ilmeisesti suurimmat pankit ovat myöntäneet uusia lainoja noin 600 miljoonaan euron edestä, vaikka vanhojakin lainoja on maksamatta. Joko olen itse tyhmä, tai sitten jokin ei täsmää…

Málagan alueella on meuhkattu sähköskoottereihin liittyvistä ongelmista oikeastaan koko kevät. Tästä huolimatta alueelle on tulossa uusi yritys nimeltään Helbiz, josta tulee näin ollen yhdeksäs Málagassa toimiva sähköskootteriyritys. Hinnat ovat alustavasti seuraavat: Aloitus eli lukituksen poisto 1 euro, jonka jälkeen 15 senttiä per minuutti.

Espanjan pankkisektorilta on viimeisen kymmenen vuoden aikana hävinnyt noin 90 tuhatta työpaikkaa ja vähennykset jatkuvat edelleen. Tällä hetkellä ala työllistää noin 182 tuhatta työntekijää.

Málagan alueella on pidätetty lukuisia ihmisiä organisoituun väärien työpaikkojen ilmoittamiseen liittyen. Ryhmä oli erikoistunut huijaaman miehiä, joille he olivat luvanneet hyväpalkkaista gigolon työtä Málagan alueella. Ryhmän toiminnan ydin oli saada ”halukkaat” miehet soittamaan tiettyyn työpaikkailmoituksessa olleeseen numeroon, josta kertyi jopa satojen eurojen maksut.

Lähteet:

Laprovincia.es, Elpais.com, Elmundo.com, Rtve.es, Diariosur.es, Malagahoy.es.

Espanjan tv-kanavien uutislähetykset.

Teksti: M. Aaltonen

Huom. Uutiskatsauksissa olevat materiaalit ovat tulkinnallisia ja niissä esiintyy usein virheitä. Tämä johtuu siitä, ettei espanjalaisella journalistisella käytännöllä ole samanlaista todentamisen käytäntöä kuin Suomessa. Näin ollen osa espanjalaisista uutisista saattaakin olla puhtaasti spekulatiivisia, jotka on kirjoitettu faktuaalisen tiedon ja uutisen muotoon. Lisäksi käännösvaiheessa saattaa tapahtua merkitysten muuttumista, joten suhtaudu uutiskatsauksissa esitettyyn ”tietoon” varauksella.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Paljonko käytät rahaa joululahjoihin?

View Results

Loading ... Loading ...