Napoleon kruunaa jälleen monen joulun

 

Espanjan joululotto, virallisesti Sorteo Extraordinario de Navidad, tai lyhyemmin Lotería de Navidad, on maailman toiseksi vanhin yhtämittaisesti edelleen käynnissä oleva lotto. Vanhimman loton titteli on tiukasti Hollannin kansallisen loton nimissä. Se on pyörinyt katkeamatta jo vuodesta 1726 asti. Erilaisia lottoon rinnastettavia arpajaisia on tietysti järjestetty jo paljon aiemminkin, mutta nyt puhutaan säännöllisesti edelleen jatkuvista lottoarpajaisista.

El País -lehti selvitti joululoton alkuperää Sevillan yliopiston nykyhistorian professorilta Manuel Moreno Alonsolta. Hänen mukaansa kyseisen loton idean isänä voidaan pitää Cádizin kenraalikapteeni Gervasio Gascaa joka ehdotti sitä vuonna 1812.

Espanja oli taistellut Napoleonin joukkoja vastaan vuodesta 1808. Maan hallinto oli jouduttu siirtämään Madridista Cádiziin ranskalaisten joukkojen edeltä. Napoleonin veli Joseph Bonaparte oli nimitetty Espanjan kuninkaaksi.

Taistelun käydessä sekä epätoivoiseksi, että erittäin kalliiksi, tarvittiin rahaa aseiden ja ammusten valmistamiseen, jotta Napoleonin joukoille voitaisiin tehdä vastarintaa. Silloin kenraalikapteeni Gervasio Gasca ehdotti, että järjestettäisiin lottoarvonta, jonka tuloilla sotaa voitaisiin rahoittaa.

Ehdotus kohtasi kongressissa myös vastarintaa. Jotkut olivat sitä mieltä, ettei lotto ollut moraalisesti kelvollinen tapa hankkia rahaa. Lopulta rahantarve oli kuitenkin suurempi kuin moraalinen hyveellisyys, ja lotto päätettiin järjestää.

Niinpä vuonna 1812 hallitus antoi määräyksen 25.000 numeroidun puisen lottokuulan valmistamisesta. Kuulat tehtiin ja ensimmäinen joululoton arvonta suoritettiin 18.12.1812.

Ensimmäisen arvonnan voittonumero oli 03604. Yhden arvan hinta oli 40 Espanjan dollaria (sen aikaista pesetan edeltäjää) ja voittosumma oli 8.000 Espanjan dollaria.

Ilmeisesti Espanja onnistui laittamaan lotosta saadut rahat hyvään käyttöön, sillä taistelu Napoleonia vastaan alkoi vääjäämättömästi kääntyä espanjalaisten voitoksi. Iberian niemimaa saatiin valloitettua takaisin ranskalaisilta, ja Cádiziin asti vetäytymään joutuneet espanjalaiset alkoivat levittäytyä takaisin omille mailleen. Samalla myös lotto levisi heidän mukanaan koko maahan.

Vuonna 1814, kun sota oli lähes päätöksessään, loton pääkonttori muutti Cádizista Madridiin ja on ollut siellä tähän päivään asti.

Nykyään Espanjan joululotto on maailman rahakkain lotto. Suurin yksittäinen voitto, eli ”el Gordo” on tosin ”vain” 4.000.000 euroa. Varsinkin monikansallisissa lotoissa arvotaan huomattavasti suurempia päävoittoja. Mutta joululotossa jaetaan joka vuosi yhteensä yli 2 miljardia euroa voittoja. Ennätysvuosina on päästy lähelle kolmea miljardia. Kokonaissummalla mitattuna kyseessä on maailman suurin lottopotti.

Tänä vuonna joululottoon on myynnissä 17 miljoonaa arpaa. Yhden arvan hinta on 200 euroa. Korkeasta hinnasta johtuen arvat myydään kymmenyksinä (décimo), jotka maksavat 20 euroa kappaleelta. Jos kaikki arvat myydään, kertyy pottiin 3,4 miljardia euroa, josta 70%, eli 2,38 miljardia jaetaan voittoina.

Lähde: El País

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Syötkö mämmiä?

View Results

Loading ... Loading ...