Espanjan uutiskatsaus 21.11.2019

 

Parisuhdeväkivalta on ollut Espanjassa pinnalla suuremmin noin pari-kolme vuotta ja aihe puhuttaa laajalti. Asia lienee noussut osin pinnalle siksi, että yleinen ilmapiiri on muuttunut sellaiseen suuntaan, jossa vaikeistakin asioista pyritään ja pystytään puhumaan avoimemmin. Viranomaiset ovat käynnistäneet useita toimia, joilla on pyritty kitkemään parisuhdeväkivaltaa ja asiaan puuttumisen kynnystä on pyritty madaltamaan.

Uudet tilastot asian tiimoilta ovat kuitenkin karua luettavaa. Tilaston kärki on Andalusian alue, jossa on rekisteröity tämän vuoden ensimmäisten 6 kuukauden ajalta 16.454 asiaan liittyvää tapausta. Vuodesta 2003 Espanjan hallintoalueilla on tapettu 1.027 naista parisuhdeväkivaltaan liittyen.

Kommentti: Hyvä että asioista puhutaan. Tilastojen nousu saattaa osin selittyä myös sillä, että asiaan liittyvän tiedottamisen myötä naiset osaavat itse ottaa yhteyttä entistä helpommin ja pyytää apua. Tapauksissa noin 80 % ilmoituksen tekee uhri itse. Vaikka Suomen asiat eivät näihin uutisiin teoriassa kuulukaan, on pakko todeta, että nyt kun em. ilmiöstä puhutaan jopa Espanjassa suhteellisen avoimesti, pitäisikö samaa avoimuutta edistää myös jossakin muualla…

Tuleva koko maan sekoittava ”kulutushelvetti” Black Friday sekoittaa ihmisten lisäksi myös yrityksiä. Nyt mukaan ovat lähteneet pankit, jotka ovat aloittaneet kilpailun kulutusluottojen ehtojen suhteen, sillä kyseinen ostospäivä suoritetaan aika usein Espanjassa velaksi ja ostoshuuma rahoitetaan usein kulutusluotoin.

Ilmatieteenlaitos on antanut Málagan alueelle perjantaiksi säävaroituksen kovien sateiden johdosta. Vettä pitäisi tulla noin 20 litraa per neliö per tunti.

Suomessa kirjoitetaan ajoittain ”asiantuntijoiden” artikkeleita koskien Espanjan asioita ja sisäpolitiikkaa. Joukossa on toki hyviäkin juttuja, mutta osaa menee ”roskistasolle” joko kielimuurin tai kirjoittajien laiskuuden vuoksi.

Kommentti: Oikaistakoon tässä nyt saman tien erään suomen suurimman arvostetuimman lehden kirjoitus siitä, että Francon hautapaikka olisi päätetty siirtää PSOE:n toimesta suunnilleen samaan aikaan kun Kataloniassa alkoi mellakointi. Francon hauta oli päätetty siirtää jo paljon aiemmin ja syy sen ajankohtaan oli asiaan liittynyt korkeimman oikeuden ratkaisu, joka pitkitti jo ennakolta sovittua siirtoa. Karmein tulkinta Espanjan sisäpolitiikasta on se, että pääministeri Sanchezin väitetään pyrkineen liennyttämään Espanjan ja Katalonian välejä ja tilannetta. Suosittelen suomalaisille toimittajille aiheeseen liittyvän pääministerin puheen espanjankielistä versiota, joka julkaistiin samana päivänä kun mellakointi alkoi…

Lähteet:

Laprovincia.es, Elpais.com, Elmundo.com, Rtve.es, Diariosur.es, Malagahoy.es, Ampparit.com

Espanjan tv-kanavien uutislähetykset.

Teksti: M. Aaltonen

Huom. Uutiskatsauksissa olevat materiaalit ovat tulkinnallisia ja niissä esiintyy usein virheitä. Tämä johtuu siitä, ettei espanjalaisella journalistisella käytännöllä ole samanlaista todentamisen käytäntöä kuin Suomessa. Näin ollen osa espanjalaisista uutisista saattaakin olla puhtaasti spekulatiivisia, jotka on kirjoitettu faktuaalisen tiedon ja uutisen muotoon. Lisäksi käännösvaiheessa saattaa tapahtua merkitysten muuttumista, joten suhtaudu uutiskatsauksissa esitettyyn ”tietoon” varauksella.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Syötkö mämmiä?

View Results

Loading ... Loading ...