Suo, kuokka ja Muhammed?

Jokaisen meistä on osallistuttava ilmastotalkoisiin, tarkoittaa sitä, että tarkastelemme omaa hiilijalanjälkeämme sen vähentämiseksi. Väkisinkin tällaisen vanhankin äijän tavat muuttuu – vaikkakin pikku hiljaa.

On asia, josta en kuitenkaan luovu, eikä se ole mikään sinappi. Ulkosaaristossa sijaitsevan saunani lämmitän puilla ja sytytän sen vielä alapuolelta – suositusten vastaisesti. Peräprutkun vaihdoin vähäsyöppöisempään ja hybridi hyrrää neljän pyörän päällä. Näistäkin se hiilijalanjälki kevenee kiitettävästi.

Meidän perheessä vaimo hoitaa hiilinielujen hommaamisen. Ei missään tapauksessa mitään muovisia keinokukkia, vaan kämppä on kuin viidakko. Myös pihalle on frouva istuttanut jos jonkinmoista vihreää. Kodin lamput on kaikki vaihdettu energiaa säästäviksi. Huono puoli on tietenkin se, että nyt ne palaa jatkuvasti, paitsi kerran viikossa nautitaan kynttilän valosta.

Sapuskat on kannettu kotiin jo pitkän aikaa kestokasseilla. Pieruni metaanikaasuja olen pyrkinyt vähentämään syömällä ilmavaivatonta ruokaa hyvin pureskellen ja lihan mädännyttäminen mahassa on loppunut kokonaan. Tupakkaa ei meidän perheen vuoksi tarvitse kuivata tuhoamalla sademetsiä. Niin ja tietysti koiramme Vallen paskapussit ovat biohajoavia.

Joukkoliikennettä olemme käyttäneet olosuhteiden pakosta ennenkin – nyt jo aatteellisestikin – viimeksi matkatessamme Raumalta lentoasemalle Vantaalle. On myös ympäristöystävällistä käyttää joukkoliikennelentokoneita oman yksityiskoneen sijaan tai ajaa autolla viikon Euroopan läpi.

Naiset ovat jo kauan sitten oivaltaneet, miten voidaan säästää. He menevät hyvin usein kaksin vessaan. Hiukan oudolta tuntuisi, jos mies kysyisi naisten tapaan toiselta äijän köriläältä, lähdetkö vessaan?

Miten vielä voisimme suojella ilmastoa? Muuttamalla maalle?  Valtiolta muutama tukikymppi siihen ja verotus puoleen voisi laittaa ajattelemaan tätäkin mahdollisuutta.

Olisiko tässä idea maahanmuuttajille, suo kuokka ja Muhammed? Monet maahanmuuttajathan tunnetaan suomalaisia ahkerampina ruumiillisen työn tekijöinä.

Vesa Uusi-Kilponen

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Syötkö mämmiä?

View Results

Loading ... Loading ...