Saadaanko Aurinkorannikolle suomalainen sosiaalityöntekijä?

Vuonna 2011 Aurinkorannikolla alkanut sosiaalityöntekijäkokeilu päättyi vuoden 2013 lopussa. Siitä huolimatta, että sosiaalityöntekijälle oli ilmeinen tarve. Nyt tilannetta pyritään korjaamaan.

Merimieskirkko yhdessä evankelis-luterilaisen kirkon kanssa suunnittelee ulkosuomalaisten parissa tapahtuvaa sosiaalityötä myös Aurinkorannikolle. Hankkeelle haetaan pääosin Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n rahoitusta. STEA hallinnoi Veikkaus Oy:n pelituotoista sosiaali- ja terveysjärjestöjen yleishyödyllisiin, terveyttä ja hyvinvointia edistäviin hankkeisiin kohdistuvia avustuksia.

Tarve on todettu

Sosiaali- ja terveysministeriö ja ulkoasiainministeriö aloittivat vuonna 2011 Aurinkorannikolla sosiaalityöntekijäkokeilun. Kokeilun tuloksena todettiin, että tämän tyyppiselle toiminalle on tarve myös jatkossa. Asiaa pohtinut työryhmä kuitenkin totesi, että Suomella ei ole mahdollisuuksia erillisten sosiaalipalvelujen järjestämiseen ulkomailla oleskeleville tai asuville suomalaisille. Kokeilu päättyi vuoden 2013 lopussa.

Tarve suomalaiselle sosiaalityöntekijälle ei kuitenkaan ole poistunut, pikemminkin päin vastoin. Suomalaisia arvioidaan tälläkin hetkellä olevan alueella 20 000 – 30 000 henkilöä.

– Suomalaisyhteisö on kooltaan kuin pieni suomalainen kaupunki, iloineen, suruineen ja ongelmineen, ahdingossa olevine ja hyvinvoivine kansalaisineen, Aurinkorannikon suomalaisen ev.lut. seurakunnan johtava pappi Jarmo Karjalainen.Hän on hankkeessa aktiivisesti mukana.

Ratkaisu yhteistyöllä

Merimieskirkko yhdessä ev.lut. kirkon kanssa on pohtinut mahdollisuutta laajentaa Merimieskirkon tekemää ulkosuomalaisten parissa tapahtuvaa sosiaalityötä myös Aurinkorannikolle.

– Merimieskirkko on yleishyödyllinen yhteisö, jolla on pitkä perinne ja osaaminen ulkosuomalaisten parissa tehtävästä sosiaalityöstä. Merimieskirkko on osa laajempaa Kirkon ulkosuomalaistyötä, jonka vuoksi Aurinkorannikon seurakunta on luonnollinen kumppani sosiaalityön hankkeeseen, Karjalainen perustelee.

Sosiaalityön suurimmiksi haasteiksi Aurinkorannikon suomalaisten keskuudessa Karjalainen nimeää muun muassa yksinäisyyden, asunnottomuuden, päihdeongelmat, syrjäytymisen, perheväkivallan, ihmissuhde- ja mielenterveysongelmat ja lastensuojelutapaukset. Tähän voidaan lisätä myös pienituloiset eläkeläiset ja pienituloiset lapsiperheet.

Aloitus ensi keväänä

– Jos Merimieskirkon ja seurakunnan ponnistukset tuottavat tulosta, kyse on siis STEA:n rahoittamasta innovatiivisesta projektista. Se tähtää Aurinkorannikolla asuvien suomalaisten hyvinvoinnin edistämiseen kaikissa ikäryhmissä yhdessä muiden toimijoiden kanssa sosiaalityön menetelmin, Karjalainen selventää.

Hakemus rahoitusta varten on jätettävä STEA:lle toukokuun 2019 loppuun mennessä. STEA julkaisee esityksensä joulukuussa. Valtioneuvosto vahvistaa rahoituksen helmikuussa 2020 Näin ollen hankkeen alkamisajankohta olisi toukokuu 2020 ja päättymisajankohta huhtikuu 2023.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Paljonko käytät rahaa joululahjoihin?

View Results

Loading ... Loading ...