Hengitä!

Moni meistä on jättänyt hengittämisen elimistömme tehtäväksi, sen enempää sitä miettimättä. Se on itsestäänselvä aivojen ohjaama automaattinen toiminto. Vuorokaudessa vedämme ilmaa keuhkoihimme kymmeniä tuhansia kertoja. Yleensä ajattelematta.

Hengittää voi joko nenän tai suun kautta. Tuntuu luontevalta väittää, että nenäontelo olisi luotu juuri hengittämistä varten. Nenän peittävä limakalvo koostuu limaa erittävistä soluista, värekarvoista ja hajuepiteelistä. Terveytemme kannalta näillä on hyvin tärkeitä tehtäviä, muun muassa typpioksidin valmistaminen, joka laajentaa valtimoita ja ehkäisee veren hyytymistä sekä valtimoiden kalkkeutumista.

Vastasyntynyt vauva on luontaisesti nenähengittäjä. Jos jostain syystä ilman saanti on estynyt tai vaikeutunut nenäontelon kautta, voi suun kautta hengittäminen jäädä tavaksi. Näin voi tapahtua esimerkiksi flunssan, allergian, tai laajentuneiden kitarisojen vuoksi.

Suun kautta hengittäminen edellyttää virheellistä kielen lepoasentoa, joka johtaa yläleuan kapenemiseen, alaleuan vetäytymiseen, ja tämä taas purentahäiriöihin. Tyypillisesti suun kautta hengittävät kärsivät myös enemmän ientulehduksista sekä hampaiden reikiintymisestä kun syljen tuotanto ei ole optimaalinen suun pysyessä jatkuvasti auki. Pään virheasennot ja sitä myötä ryhtivirheet ovat myös yleisiä lapsen kallistaessa päätä taatakseen paremman ilman saannin.

Jokainen tietää joskus nuhaa poteneena että suun kautta hengittäessä uni on katkonaista ja unen laatu on huono. Lapsi joka hengittää suun kautta vuodesta toiseen on kroonisessa huonon yöunen kierteessä. Tämä ilmenee päivällä väsymyksenä, levottomuutena, ja tarkkaavuuden ongelmina.

Kroppamme on koneisto, jossa joka osa on yhteydessä toiseensa jollakin tavalla. Pieneltäkin tuntuva muutos osien toiminnassa leviää perhosefektin tavoin ympäri ruumistamme. Kroppa kompensoi häiriötä tavalla jonka parhaaksi näkee. Yleensä ajan kuluessa näistä kompensoinneista syntyy tiloja joita kutsumme sairauksiksi. Aivoterveyden peruspilareita ovat hyvä hapen saanti ja laadukas uni. Syvä, rauhallinen nenän kautta tapahtuva hengitys suo meille molempia. Tarkkaile siis perhettäsi, jäädäänkö teillä suu auki?

Marika Kunnas

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

View Results

Loading ... Loading ...