Espanjan auringossa

Helmikuu Espanjan Aurinkorannikolla herätti joitain ajatuksia. Tasaisilla laatoilla kivetyillä kaduilla ei tarvitse varoa liukastelua tai sohjoakaan kengissä. Päivittäinen kävelymatka ei jäänyt kertaakaan alle peninkulman, ja kertyneet kilometrit vastasivat yhteensä matkaa Helsingistä Juvalle. Jokapäiväinen auringonvalo antoi lisäbonuksena syvemmän ja pidemmän yöunenkin.

Ei ole ihme, jos Pohjanmaalta Espanjaan asiakaspalvelunsa siirtäneet Barona ja Telia vetävät nuoria perässään siinä määrin, että työvoimapulaa potevat seinäjokelaiset yritykset tuntevat jo huolta tulevaisuudestaan.

Normaalit työelämän pelisäännöt toteutuvat myös Espanjassa. Niihin kuuluu kotimaahan verrattuna huomattavasti alhaisempi palkkataso. Suomessa ammattitaitoiselle koodarille (joista kaikkialla on kova pula) joutuu maksamaan moninkertaisen bruttopalkan. Siitä huolimatta etelä vetää perheellisiäkin nuoria.

Kun kotimaassa palkkaerotus menee erilaisiin välillisiin kuluihin, ennen kaikkea maailman korkeimpien verojen maksamiseen, etelässä palkansaaja voi käyttää itse suurimman osan tuloistaan. Julkinen liikenne on edullista, ruoka hyvää ja halpaa niin kaupassa kuin ravintoloissakin, parturin taksa on 9 euroa, kohtuullisen asunnon pystyy hoitamaan pienestäkin palkasta jne.

Hyvinvoinnin ja elämisen taso ei ainakaan ulospäin vaikuta meitä heikommalta, terveydenhoito on jopa parempaa.

Onko kilpailu työpaikoista siirtymässä verokeinotteluksi EU:n sisällä? Voisi kuvitella, että EU-maat pyrkisivät kamppailemaan ainakin tässä suhteessa yhtenäisenä asemastaan Kiinan ja USA:n puristuksessa. Kun raha on yhteinen euro, pitäisikö verotustakin harmonisoida?

Ari Valjakka

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...