Päätöksiä ulkosuomalaiskoulujen tulevaisuudesta aikaisintaan loppuvuodesta

Erimielisyyksiä muistiossa aiheuttavat oppilaaksi ottoon liittyvät seikat. Muistiossa ehdotettiin Suomen kansalaiselle kouluoikeutta niin, että valtio maksaisi kolme vuotta täyden valtionosuuden oppilaasta koululle. Tämän jälkeen valtio ei enää tukisi oppilaan opiskelua, vaan maksut siirtyisivät oppilaan vanhempien maksettavaksi. Järjestelmä tarkoittaisi Aurinkorannikolla yli 10.000€:n vuosimaksua ja esimerkiksi Pietarissa yli 20.000€:n kustannuksia.

Ulkosuomalaiset koulut jättivät asiasta eriävän mielipiteen muistioon. Niiden mukaan järjestelmä olisi vastoin pohjoismaista käytäntöä, se sotisi toimintamaiden oleskelulupasäännöksiä vastaan ja synnyttäisi koulujen sisään eliittikoulun.

-Tuon pykälän eriarvoistavasta vaikutuksesta on käyty monenlaista keskustelua. Selvää on, että asiaa ei ole vielä loppuun käsitelty, se vaatii lisää selvittämistä ja keskustelua, sanoo työryhmää vetänyt opetusministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen.

Aurinkorannikon suomalaisen koulun kannatusyhdistyksen hallituksen uuden puheenjohtajan Jari Nymanin mukaan kolmen vuoden pykälästä ei työryhmässä edes puhuttu, se oli tullut siihen vasta muistion kirjoitusvaiheessa.

-Kyllä erilaiset aikaan sidotut tarkennukset olivat keskusteluissa esillä, muistiossa se on puettu konkreettiseksi ehdotukseksi. Mutta kuten sanottua, tuo muistio ei ole mikään lopullinen esitys päätöksenteolle, se on hyvä pohja jatkokeskusteluille, Lehikoinen toteaa.

Lehikoinen lupaa, että jatkokeskustelut käydään korkeimmalla mahdollisella tasolla.

-Olemme järjestämässä lokakuulle tapaamista opetusministeri Li Andersonin ja ulkosuomalaisten koulujen välille. Tässä keskustelussa koulut pääsevät kasvotusten esittämään kantansa ja perustelunsa suoraan ministerille.

Rakennushanke siirtynee jälleen

Tapaaminen ministerin kanssa on siis suunnitteilla lokakuuksi. Mitään päätöksiä koulujen tulevaisuuden suhteen on turha odottaa ennen sitä. Myös tuon tapaamisen jälkeen saattaa vielä aikaa kulua, ennen kuin ministerin pöydällä on päätösvalmiita ehdotuksia.

Aurinkorannikon suomalainen koulu kärsii akuutista tilanpuutteesta. Keväällä kannatusyhdistyksen hallitus kertoi, että esisopimus ostettavasta tontista on tehty ja koulurakennuksen suunnittelu on jo pitkällä. Suunnitelmat, tontin sijainti ja rahoittajat luvattiin julkistaa elo-syyskuussa.

-Tilanne on muuttunut keväästä oleellisesti. Mikäli ministeriöstä ei tule päätöksiä ennen loppuvuotta, esimerkiksi rahoittajat eivät halua julkistaa suunnitelmia. Ministeriön päätökset ratkaisevat paljon koulun tulevaisuudesta. Mikäli muistiossa esitetty kolmen vuoden sääntö tulisi voimaan, täytyisi tarkkaan miettiä, onko lisärakentamiselle edes tarvetta, Nyman sanoo.

Antti Pekkarinen

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

View Results

Loading ... Loading ...