Hyvää ja halpaa?

 

Hyvin paikkansapitävä sanonta on ettei köyhän kannata ostaa halpaa. On tärkeämpää säästää pienistäkin pennosista ja ostaa laadukkaampaa, joka kestää pidempään.

Vaatekaupan halpamarkkinat ovat yksi eniten saastuttava vaateteollisuuden osa, etenkin Aasiassa jossa kaikki myrkyt sysätään jokiin joita miljoonat ihmiset käyttävät talousvetenään.

Vedenkulutus esimerkiksi yksiä farkkuja kohden on 15.000 litraa. Puuvillan kasvattamiseen tarvitaan valtavat määrät vettä. Esimerkiksi Aasiassa iso Araljärvi on kuivunut kokonaan, kun sinne johtavan joen vesi on käytetty puuvillapelloille. Viedään puhdas vesi ja palautetaan se jokiin myrkkynä. Tämä on alueelleen täydellinen katastrofi.

Tämä tieto tästä asiasta todella lisää tuskaa ja pistää katsomaan oman vaatekaapin sisältöä. Kuinka paljon ihmiset ostavat vain ostamisen ilosta kun on halpaa, ja mennään shoppailemaan kun ei ole muuta tekemistä.

Aurinkorannikollakin on luonnollisesti näitä halpaketjuja, jotka hankkivat tuotteitaan juuri näistä tuhansista ”myrkkytehtaista” tietoisesti välittämättä, hinta kun ratkaisee. Varmasti suuri osa suomalaisistakin turisteista ja talviasukeista haalii halpoja asuja ylenpalttisesti, kun on halpaa. Tämä on todella iso saasteongelma globaalisesti.

Nostan korkealle hattua, tai Lukon lippistä, niille ihmisille jotka toimivat kierrätyksen puolesta Aurinkorannikolla ja jaksavat touhuta tämän hyvän asian puolesta. Muistan vielä ajan jolloin vaatteet, farkut, paidat ja neuleet kestivät moninkertaisesti tähän päivään verrattuna, jopa vuosia. Nyt ne ovat melkein kertakäyttötavaraa, jos edes käytetään kertaakaan, kun tuli ostettua, kun oli halpaa. Olisi varmaan meillä, melkein kaikilla, peiliin katsomisen paikka.

Vesa Uusi-Kilponen

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Kumpi sykähdyttää enemmän, Maamme laulu vai Finlandia-hymni?

View Results

Loading ... Loading ...