Suojaa asuntosi valtaajilta

Asuntojen valtaaminen Espanjassa on monille suomalaisille lähes käsittämätön ilmiö. Taustalla on monia asioita, yhtenä keskeisenä pitkään perässä laahannut lainsäädäntö.

Fuengirola.fi -lehden lukija otti toimitukseemme yhteyttä jouduttuaan asunnonvaltaajien uhriksi. Hän halusi kertoa oman kokemuksensa, ei pelotellakseen, vaan informoidakseen lukijoita. Lukijamme haluaa pysyä nimettömänä, joten kutsumme häntä tässä Caritaksi.

– Meillä on Los Pacosissa asunto, joka on vuokrattu. Vuokralaisemme lähti lomalle käymään Suomessa, jolloin asunto jäi tilapäisesti tyhjilleen. Torstaina 4.4. menimme puolisoni kanssa katsomaan taloyhtiön tiloja, koska yhtiökokous oli edessä. Silloin huomasimme, että omistamamme asunnon oveen oli ilmestynyt vartiointiliikkeen hälytyskyltti, Carita kertoo.

– Aloimme heti aavistella pahaa, joten koetimme käyvätkö avaimemme vielä oveen. Eivät käyneet. Kiersimme pihan puolelle ottamaan selvää, mitä on tapahtunut. Tapasimme 20-30 vuotiaan pariskunnan, joka oli vallannut asunnon.

– He olivat tunkeutuneet asuntoon, vaihtaneet lukot, ottaneet maksullisen hälytysjärjestelmän ja tuoneet omia tavaroitaan sisään.

Poliisi rauhoitti tilanteen

Ensijärkytyksestä toivuttuaan Carita soitti paikalle virkavallan, joka hänen mukaansa toimi tilanteessa erinomaisesti.

– Soitin 091-numeroon ja kerroin mitä oli tapahtunut. Alle 10 minuutissa poliisit olivat paikalla ja ottivat tilanteen haltuun. Olimme tietysti puolisoni kanssa järkyttyneitä, mutta poliisit rauhoittivat ja totesivat, että he eivät ole ensimmäistä kertaa tällaisessa tilanteessa, Carita muistelee.

– Poliisit myös opastivat, että helpoin ja nopein tapa selvittää tällainen valtaus on hyvällä, ei pahalla. Valtaajat vaikuttivat erittäin ammattimaisilta, he osasivat kaikki lakipykälät ja laittoivat päälle melkoisen draaman selittäen että joutuvat asumaan kadulla jne.

– Poliisit toimivat kuitenkin erittäin pätevästi. He eivät missään vaiheessa hermostuneet, eivätkä hämääntyneet valtaajien suurieleisestä näytelmästä. He selittivät valtaajille että heidän valtauksensa on laiton, ja että heidän on poistuttava asunnosta, kertoo Carita.

Ratkaisu saatiin sovinnossa

Lopulta poliisi, valtaajat ja Carita sopivat, että kahden päivän päästä, lauantaina klo 12 valtaajat luovuttavat asunnon takaisin, antavat avaimet ja purkavat hälytysjärjestelmän pois.

– Sen kahden päivä aikana kävimme lukuisia kertoja paikalla katsomassa, että tilanne ei pahene. Näytti kuitenkin siltä, että valtaajat aikoivat noudattaa sopimusta.

Niin myös lopulta kävi. Sovittuna aikana Carita ja valtaajat tapasivat, poliisin seuratessa matkan päästä. Avaimet luovutettiin, hälytys purettiin ja asuntokin oli jätetty ehjäksi. Caritan osalta tapaus päättyi siis melko onnellisesti. Tarina kuitenkin jatkuu, sillä samat valtaajat olivat tunkeutuneet myös seinänaapurin asuntoon. Tällä hetkellä he pitävät majaansa siellä.

Carita muistuttaa, että hän ei halua tarinallaan pelotella ketään.

– Olen asunut täällä kymmeniä vuosia, eikä minulle ole koskaan aiemmin tapahtunut tällaista. Ja nyt kun sattui, niin oli hienoa huomata, miten tehokkaasti poliisi auttaa.

Voiko tästä oppia?

– Vaikka en ole asiantuntija, niin omasta kokemuksestani haluaisin antaa muutaman vinkin. Ensinnäkin kannattaa laittaa hälytysjärjestelmä, jolloin mahdolliset tunkeutujat saadaan ulos ennen kuin he ehtivät vaihtaa lukkoja ynnä muuta, Carita neuvoo.

– Siltä varalta että asunto kuitenkin vallataan, pidä paperit kunnossa. Esimerkiksi voimassa olevan vuokrasopimuksen näyttämällä voit osoittaa, ettei vallattu asunto ole ollut tyhjillään. Kolmanneksi soita heti poliisille ja heidän avullaan yritä hoitaa asia sovinnolla. Meitäkin varoitettiin, että vaikka laki on muuttunut, niin edelleen oikeusteitse valtaajien häätäminen voi kestää erittäin kauan, jopa vuosia.

Mutta entäpä jos valtaajat eivät suostu hyvällä lähtemään?

– Ehdin asiasta tietysti monien ystävieni kanssa puhua. Heiltä sain vinkkejä myös asian hoitamiseen ns. ”pahalla”. Silloin voi esimerkiksi käyttää painostusta, häiriköidä yöllä ja niin edelleen. On myös olemassa ”ammattilaisia”, jotka eivät ole ihan pilkuntarkkoja jokaisen lakipykälän suhteen. Minullakin oli yhteystiedot olemassa sellaiselle taholle. Mutta sellaisten käyttäminen on tietysti jokaisen oman harkinnan varassa, en yllytä ketään siihen, Carita päättää.

Janne Leipijärvi

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...