Dramaattinen sopraano viihtyy valossa

Oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartanolla on mielenkiintoisia projekteja työn alla. Auringosta nauttiva esiintyjä haaveilee myös konserteista Aurinkorannikolla.

Fuengirola on suomalaiselle oopperalaulajalle Johanna Rusanen-Kartanolle mieluisa paikka, jossa hän on lomaillut useita kertoja. Ensimmäisen kerran hän kävi kaupungissa kymmenen vuotta sitten.

– Meillä oli täällä kaksi konserttia isäni, laulaja ja musiikkineuvos Pertti Rusasen ja hänen johtamansa Kuopion tuomiokirkon kamarikuoron kanssa.

Los Bolichesissa järjestetty kirkkokonsertti oli niin suosittu, etteivät kaikki edes mahtuneet sisään. Torremolinosissa järjestetty viihdekonsertti veti myös väkeä.

– Minulle jäi positiivinen mielikuva, että täällä asuvat ulkosuomalaiset todella arvostavat suomalaisten taiteilijoiden esiintymistä alueella.

Fuengirolassa tänäkin vuonna pari kertaa lomailleen Johannan haaveissa on nyt alkanut siintää ajatus pidemmästä, noin kuukauden oleskelusta Aurinkorannikolla.

– Talvella tulin tänne suoraan New Yorkista isosta konsertista, kun kaipasin lomaa ja aurinkoa. Suomen pimeydessä ja kylmyydessä huomaan väsyväni, sillä minulla on synkkyyteen ja pessimistisyyteen taipuvat kainuulaiset juuret. Valoisuus ja lämpö tekevät mielenlaadulleni hyvää.

Laulaja on myös parhaillaan Fuengirolassa nauttimassa perheensä kanssa hellepäivistä.

– Olen käyttänyt osan lomastani tulevien oopperaroolien harjoitteluun poikani Aleksanterin käydessä Fuengirolan suomalaista kotikoulua. Hän on viihtynyt siellä erinomaisesti. Siellä on ammattitaitonen henkilökunta ja ihanan positiivinen ilmapiiri.

Isoja projekteja

Johanna Rusanen-Kartano on laulanut uransa aikana monissa eri oopperoissa sekä Suomessa että ulkomailla. Hän on esiintynyt muun muassa Savonlinnan oopperajuhlilla, Kansallisoopperassa, Moskovan Bolšoi-teatterissa, Saksassa, Italiassa ja Brasiliassa.

– Kansallisoopperassa alkaa syksyllä tosi iso projekti, Richard Wagnerin oopperakokonaisuus Ring. Teemme sen kahden kauden aikana, joten projekti päättyy vasta keväällä 2021. Teos käsittää neljä oopperaa, joista kolmessa minulla on naispäärooli.

Harjoittelua varten Johanna kaipaa työrauhaa ja inspiroivaa ympäristöä, sillä kyseessä ovat monen tunnin teokset. Fuengirola oleskelupaikkana jo senkin takia on käynyt hänen mielessään.

– Olen myös miettinyt, että ehkäpä konserteilleni olisi tilausta täällä pitkän tauon jälkeen.

Valtaosa oopperalaulajan konserteista on tällä hetkellä Suomessa. Kevään ajan hän on konsertoinut Pentti Hietasen kanssa Iloa ja valoa -kirkkokonserttien merkeissä.

– Konsertit ovat käsitelleet muun muassa ihmisyyttä, ystävyyttä ja rakkautta.

Yhteistyötä laulaja on tehnyt myös Jukka Kuoppamäen ja Iiro Rantalan kanssa. Ensi viikolla alkavat Ilmajoen musiikkijuhlilla esitettävän Mannerheim-oopperan harjoitukset. Johannalla on naispääosa. Waltteri Torikka esittää miespääosaa.

Laulaja tekee töitä oman yrityksensä kautta freelancerina, koska leipä on murusina maailmalla.

Sähköä ja kemiaa

Johanna Rusanen-Kartano on nauttinut laulamisesta ja esiintymisestä lapsesta saakka.

– Minulla oli jo lapsena kova into, palo ja intohimo päästä lavalle. Jo parin vuoden iässä kannoin mukanani käsilaukkua, jossa oli kampa ja peili. Etsin aina mahdollisimman keskeisen paikan, jossa otin kamman ja peilin esiin ja harjasin hiuksiani. Nautin jo silloin ihmisten huomiosta.

Seitsemän vuoden ikäisenä Johanna näki oman isänsä oopperan lavalla miespääroolissa.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun olin oopperassa. Oloni oli pakahtunut, sillä en ollut koskaan nähnyt mitään niin mieletöntä. Oli musiikkia, valot, suuri orkesteri, roolivaatteet ja koko se kauneus.

Tuosta hetkestä lähtien Johanna tiesi, että hän haluaa ryhtyä isona oopperalaulajaksi. Palo oli suuri.

Parasta esiintymisessä on Johannan mielestä laulajan ja yleisön välinen kemia.

– Esiintyjän ja yleisön välille syntyy ihmeellistä sähköä, kunhan laulaja on valmis paljastamaan yleisölle koko sisimpänsä haavoineen kaikkineen. Oman tunneskaalansa jakaminen on aina riski, joka on otettava. Vaatii suunnatonta rohkeutta olla täysin paljas ja avoin.

Johannan mukaan yleisön ja esiintyjän välinen sähkö on jotain, josta ei voi saada tarpeekseen.

– Se antaa valtavasti energiaa, jota ei saa mistään muualta. Tunne on tosi koukuttava. On siis vedettävä aina täysillä, meni syteen tai saveen.

Johanna on uransa aikana päässyt toteuttamaan monia haaveitaan laulajana. Dramaattisena sopraanona hän on päässyt huikeisiin rooleihin, mutta uusiakin unelmia laulajalla on.

– Straussin Elektran haluaisin joskus vielä laulaa. Toivottavasti siihen tulee mahdollisuus. Nuorena aika ei ollut vielä kypsä dramaattisiin sopraanon rooleihin, mutta nyt aika on oikea.

Kuka?

  • Johanna Rusanen-Kartano
  • 47 vuotta
  • Suomalainen oopperalaulaja
  • Asuu perheensä kanssa metsän keskellä Siuntiossa
  • Harrastaa lenkkeilyä ja luonnossa liikkumista villakoiransa Carlosin kanssa sekä sienestystä, lukemista, uintia ja vesijuoksua

Sonja Riihikangas

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Joko tänä vuonna päästään koronasta eroon?

View Results

Loading ... Loading ...

YRITTÄJÄ

Oletko kiinnostunut mainostamaan Fuengirola.fi -lehdessä tai verkkosivuilla?