Vaalikevät jatkuu

Yhdet vaalit saatiin alta pois. Eduskuntavaalien tulos oli monella tapaa yllätyksellinen, se poikkesi joiltain osin merkittävästi viimeisistä mielipidekyselyistä. Kolmen kärki oli yllättävän tasainen, demareiden bensa loppui ja perussuomalaiset saivat vielä kunnon loppukiihdytyksen aikaan.

Vaalirumba jatkuu. Toukokuun lopussa käydään europarlamenttivaalit. Ne eivät yleensä herätä yhtä paljon intohimoja kuin eduskuntavaalit, mutta tärkeästä tapahtumasta on kyse. Yli puolet Suomea koskevasta lainsäädännöstä tehdään europarlamentissa, ei eduskunnassa.

Toivottavasti vaalikampanjoiden aikana nousevat esille isot Euroopan tulevaisuutta käsittelevät asiat. Pelkkä maahanmuutosta puhuminen ei ole hedelmällistä.

Eurovaalit pidetään tietysti myös Espanjassa. Täällä ne ovat vielä lähempänä maan sisäisiä parlamenttivaaleja, joten teemat Euroopan tulevaisuudesta eivät varmasti kovin näkyvästi nouse esille.

Espanjan parlamenttivaalit ovat mielenkiintoinen rupeama. Tilanne näyttää ennakkoon vähintään yhtä hankalalta kuin Suomessa tai Ruotsissa. Selvän yksimielisen enemmistön syntyminen näyttää vaikealta. Espanjassa kyse on aivan uudesta tilanteesta. Perinteinen kaksipuoluejärjestelmä on hajonnut vähintään viiteen merkittävään ryhmään.

Myös Espanjassa populistinen äärioikeistolainen Vox on saamassa ison vaalivoiton. Gallupit näyttävät Voxille noin kymmenen prosentin kannatusta. Mikäli nostetta riittää, populisteilla on tapana kasvaa viimeisinä viikkoina useita prosenttiyksikköjä.

Hyvin todennäköistä on, että ensi kesä menee sekä Suomessa että Espanjassa hallituspeliä pelatessa. Tiedä vaikka jo syksyllä päästäisiin taas äänestämään uusia kansanedustajia.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...