Torstain pikauutiset

Uutiskatsaus Espanja 18.4.2019

Málagan alueella kuoli eilen 11-vuotias poika ilmeisesti metsästysaseiden varomattoman käsittelyn seurauksena. Tapahtumaa ei tutkita alustavasti henkirikoksena vaan tapaturmana.

Vaalien lähestyessä poliittisten puolueiden (katteettomien?) vaalilupausten määrä on lisääntynyt suunnattomasti. Minimipalkkauudistusten lisäksi nyt lupaillaan lisää junareittejä ja parempaa vesihuoltoa kaikille kansalaisille.

Kommentti: Erityismaininta Partido Popularille, jolla on visio 5 miljardin infrastruktuurin kehittämishankkeesta, jonka rahoitus on tarkoitus kerätä hallintoa tehostamalla. Paras alku tehostamiselle olisi saada viranomaiset edes töihin. Kysykää vaikka Málagan syyttäjältä, joka pohtii asiaan liittyen syytettä yli 30 virkamiehelle…

Vaaleihin liittyen on Espanjan alueella on tapahtunut myös mellakointia, josta kumma kyllä ei juurikaan kirjoiteta.

Kommentti: Allekirjoittanut sai kuitenkin eräältä tutulta viranomaislähteeltä tiedon, jonka mukaan esimerkiksi Partido Popularin eräässä vaalitapahtumassa olisi loukkaantunut jopa 130 henkilöä.

Tämänhetkisen tiedon mukaan yksi Sevillan yliopiston jihadistinen opiskelija on pidätetty ilmeisesti terroristisen teon suunnittelusta Espanjan alueelle. Hänen isänsä toimii paikallisessa uskontoa harjoittavassa yhteisössä imaamina. Pidätys tehtiin Espanjan rajojen ulkopuolella.

Kommentti: Tässä kohdin kevyt kommentti asiaan: Espanjan lehdet kirjoittavat näistä asioista aika tunteenomaisesti ja paatoksellisesti. Tähän heillä lienee oikeus. Termeistä on kuitenkin huomattava, ettei jotakin henkilöä voida objektiivisesti kutsua ”terroristiksi”, jollei hän ole syyllistynyt tietyn maan sisällä laissa määriteltyyn terroristisen tekoon tai rikokseen. Tämä on syydä huomioida asiaan liittyvissä kirjoituksista. Toinen hämärä termi on ”Jihadisti”. Tällä termillä kutsutaan nykyään hyvinkin monia henkilöitä tai ryhmiä Espanjan lehdistössä, mutta sanatarkasti termi tarkoittaa islamilaisen ja kristillisen maailman välisen teoreettisen pyhän uskonnollisen sodan julkista kannattajaa. Ei liene yllätys, että em. termit ja kaikki niiden liepeille liittyvät termit on viikoittain sekaisin paikallisessa mediassa, joten muistathan kohdistaa suurta lähdekritiikkiä kirjoituksiin liittyen.

Ps. Jos henkilö kerran pidätettiin toisessa maassa, miksi lehtikuvissa, jotka siis liittyvät artikkelin mukaan tapahtumaan, on Policia Nacionalin auto?

Dieselin hinta on kallistunut vuodessa noin 9 % Espanjan alueella.

Málagan metrolla menee lujaa. Matkustajamäärät kasvoivat vuodessa noin 14%. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä käyttäjiä oli noin 1.7 miljoonaa.

Kommentti: Malagahoy-lehti puhuu vuosikolmanneksesta mutta koska kuluvan vuoden kolmannes ei ole vielä täynnä, on lehdille käynyt pieni ”kämmi” matematiikan suhteen. Fuengirola.fi on sen sijaan erehtymätön miltei kaikissa uutisoinneissa.

Lähteet:

Laprovincia.es, Elpais.com, Elmundo.com, Rtve.es, Diariosur.es, Malagahoy.es.

Espanjan tv-kanavien uutislähetykset.

Teksti: M. Aaltonen

Huom. Uutiskatsauksissa olevat materiaalit ovat tulkinnallisia ja niissä esiintyy usein virheitä. Tämä johtuu siitä, ettei espanjalaisella journalistisella käytännöllä ole samanlaista todentamisen käytäntöä kuin Suomessa. Näin ollen osa espanjalaisista uutisista saattaakin olla puhtaasti spekulatiivisia, jotka on kirjoitettu faktuaalisen tiedon ja uutisen muotoon. Lisäksi käännösvaiheessa saattaa tapahtua merkitysten muuttumista, joten suhtaudu uutiskatsauksissa esitettyyn ”tietoon” varauksella.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Missä aiot viettää joulun pyhät?

View Results

Loading ... Loading ...