Kuumaa keskustelua rahanjaosta

Keskustelu kansalaispalkasta korvaamassa työvoimatukea käy vilkkaana monissa markkinatalousmaissa. Suomessakin erityisesti vasemmisto uskoo sen poistavan eriarvoisuutta ja turvaavan työllisyyden. Sipilän hallituksen saavutukset tällä kentällä eivät kaikkia tyydytä, vaikka kovalla työllä, vientiponnistuksin ja osaltaan myös työttömyysturvan avulla on saavutettu 72 prosentin ennätyksellinen työllisyystaso.

Italian luultiin huhtikuun alussa siirtyvän kansalaispalkkaan, jonka alaraja olisi 7.800 euroa. Huima palkka oli kuitenkin uutistoimiston käännösvirhe. Luku oli lähellä oikeaa, mutta se oli vuosiansio, ei kuukausipalkka. Tukea saa, jos italialaisperheen kokonaisansio vuodessa jää alle 7650 euron. Valtio maksaa alle jäävän erotuksen, ei muuta.

On huomattava, että Italiassa työvoimatuki on perhe- eikä yksilökohtainen. Työttömälle tarjotaan joka kuukausi kolmea erilaista työtä, joista hänen on otettava yksi vastaan tuen saadakseen. Sitä maksetaan 18 kuukauden ajan, jos perheen omaisuuden arvo ei ylitä 30.000 euroa. Auton tai moottoripyörän saa ostaa, jos niiden kuutiomäärät pysyvät annettujen raamien sisällä. Tuen hakija ei kuitenkaan saa olla ehdonalaisessa vankeudessa tai yhdyskuntapalvelussa. Kansaneläkettä nauttivat yli 67-vuotiaat ovat myös tuen ulkopuolella. Myös EU-kansalaisuus on vaatimuksissa.

Tehdyn muutoksen jälkeen Italian kansankustannuksen arvioidaan nousevan viiteen miljardiin euroon. Maassa, jonka velkataakka on jo länsimaiden suurin, 60% kansantulosta.

Ari Valjakka

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Syötkö mämmiä?

View Results

Loading ... Loading ...