”Tästä kaverista pitää tehdä oma elokuva”

Timo Koivusalo on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana tullut tunnetuksi suomalaisten kulttuuri- ja viihdehahmojen elämistä kertovista elokuvistaan. Mies on elokuvittanut muun muassa Tapio Rautavaaran, Reino Helismaan, Irwin Goodmanin ja Jean Sibeliuksen värikkäitä vaiheita.

Koivusalon viimeisin panos Suomen viihde-elämän historiointiin on lokakuussa ilmestynyt Olavi Virta elokuva. Mielenkiintoista kyllä, Virta-leffan juuret juontavat huomattavasti vanhempaan Koivusalon elokuvaan.

Kun vuonna 1998 kuvasimme Rautavaarasta ja Helismaasta kertovaa Kulkuri ja joutsen -elokuvaa, siinä oli lyhyesti mukana myös Olavi Virta. Jo silloin mietin, että tästä kaverista pitää tehdä oma elokuva, Koivusalo muistelee.

Vaikkei Koivusalo olekaan hämäläinen, otti Virta-elokuvan tekeminen silti melkoisesti aikaa.

– Tässä on ollut kaikkea muuta puuhaa välissä, selittää hän nauraen.

Ja se pitää kyllä paikkansa. Mainitun Kulkuri ja joutsen –elokuvan jälkeen Koivusalo ehti tehdä yhdeksän muuta leffaa, ennen kuin lopulta aika oli kypsä Olavi Virralle. Pitkästä aikajänteestä huolimatta mielenkiintoinen side alkuperäiseen idean välähdykseen on säilynyt.

Kulkuri ja joutsen -elokuvassa Olavi Virtaa esittää Raimo Grönberg. Nyt varsinaista pääosaa esittää tietysti Lauri Tilkanen, mutta vanhaa Olavi Virtaa esittää samainen Raimo Grönberg, Koivusalo kertaa.

Kunnianosoitus viihdetaiteilijoille

Kun suomalaisista viihdetähdistä tehdään elokuvia, ovat viinan kanssa läträäminen ja siihen liittyvät lieveilmiöt usein näkyvästi esillä. Rautavaara, Helismaa, Irwin, Badding, Juice, Hurriganes jne. Koivusalo tunnistaa tilanteen.

– Kyllä se alkoholi monessa tapauksessa tietysti mukana kuvassa oli. Se ei ole kuitenkaan vielä mikään syy tehdä kenestäkään elokuvaa. Mieluummin voisi sanoa, että tietyistä henkilöistä tehdään tai on tehty elokuvia heidän alkoholiongelmistaan huolimatta.

Kun leffan pontimena ei siis ole repostella viinanpiruilla, niin mitä Koivusalo halusi katsojille kertoa Olavi Virta -elokuvalla?

Ensinnäkin se on kunnianosoitus tuon aikakauden viihdetaiteilijoille ja esiintyjille. He tekivät erittäin tärkeää työtä sodanjälkeisessä Suomessa, antamalla ihmisille iloa, toivoa ja luvan unelmoida jostain paremmasta, vaikkapa rakkaudesta. Se oli oikeastaan myös mielenterveystyötä, Koivusalo muotoilee.

– Halusin myös kertoa sen tarinan sieltä suosion toiselta puolelta, rakkaustarinan ja myös sen kuinka kalliit ne laulujen lunnaat lopulta voivat olla.

Timo Koivusalon tapa tehdä elokuvia on sellainen, että hän istuu usein monella jakkaralla samaan aikaan. Niin myös Olavi Virta -elokuvassa. Hän on sekä ohjannut, käsikirjoittanut että tuottanut sen. Vaikka tehtävää oli paljon, oli urakka silti mieleinen.

– Nautin suunnattomasti tämän leffan tekemisestä. Sain Olavi Virran lisäksi kertoa myös Suomen tarinaa, saimme mukaan kaikki ne näyttelijät jotka halusimme ja Lauri Tilkanen pääroolissa on loistava, hän luettelee.

– Mainittakoon muuten vielä sellainen yksityiskohta, että vanhaa Olavi Virtaa näyttelevä Raimo Grönberg ei ole ainoa yhtymäkohta taannoiseen Kulkuri ja joutsen elokuvaan. Nimittäin silloin Reino Helismaata esittänyt Martti Suosalo esittää Reino Helismaata myös Olavi Virta –elokuvassa, ohjaaja Timo Koivusalo päättää.

Janne Leipijärvi

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...