Uutiskatsaus Espanja 16.8.2019

Espanjan 10-vuotisen velkakirjan korko on painunut ennätyksellisen alas. Tänään korko noteerattiin tasolle 0,035%.

Kommentti: Perinteisen taloustieteen opein tämä tarkoittaisi loistavia näkymiä tai miltei idioottivarmaa kehitystä Espanjan taloudelle. Elämme kuitenkin erikoisia aikoja taloustieteen saralla, eikä asia ole yksiselitteinen, sillä perinteisesti taloustiede ei ymmärrä negatiivisia korkoja. Saksan vastaava indeksi on -0,7%, joten Espanjan talouden tila ja tulevaisuuden näkymät ovat perin vaikeaselkoiset, eikä asiaa helpota jumissa olevat hallitusneuvottelut ja Brexitin mahdolliset vaikutukset maan turismisektorille, joka perinteisesti toimii Espanjan talouden selkärankana.

Málagan kulmilla tiellä A-92 väärään suuntaan ajanut 52-vuotias mies on pidätetty. Hän aiheutti erikoisella liikennesäädösten tulkinnallaan onnettomuuden.

Olli Rehn saa ajoittain yllättävän paljon palstatilaa Espanjan talouslehdissä, vaikka ei espanjalainen olekaan. Tällä kertaa Espanjan suurin talouslehti on nostanut etusivulleen Rehnin kommentin siitä, että EKP:n olisi pehmennettävä kaikkien valtioiden lainojen ehtoja.

Eurooppaan suuntautuvista pakolaisvirroissa puhutaan paljon ja yleisen käsityksen mukaan yksi pääasiallinen lähtömaa on Syyria. Espanjan viranomaisten mukaan Andalusiaan viimeisen 4 vuoden aikana saapuneista noin 100 tuhannesta siirtolaisesta vain 19 on Syyriasta.

Kommentti: Aiheesta olisi mukava lukea ja kirjoittaa enemmänkin, mutta aihe on poliittisesti niin latautunut ettei kantaa ottavia kirjoituksia uskalla julkaista. Jopa asiasta uutisiin kirjoittaminen uutislähetyksiä lainaten saattaa aiheuttaa nykyään perin voimakkaita reaktioita, joka osaltaan kertonee yhteiskunnallisessa keskustelussa olevan perin voimakkaita tunnelatauksia niin Espanjassa, kuin Suomessakin.

13 Espanjalaista yliopistoa on valittu maailman 500:n parhaan joukkoon. Kärkisijaa pitää Barcelonan perinteinen yliopisto. Málagan vastaavan opinahjon sijoitus ei ollut kovinkaan mairitteleva.

Lähteet:

Laprovincia.es, Elpais.com, Elmundo.com, Rtve.es, Diariosur.es, Malagahoy.es, Ampparit.com

Espanjan tv-kanavien uutislähetykset.

Teksti: M. Aaltonen

Huom. Uutiskatsauksissa olevat materiaalit ovat tulkinnallisia ja niissä esiintyy usein virheitä. Tämä johtuu siitä, ettei espanjalaisella journalistisella käytännöllä ole samanlaista todentamisen käytäntöä kuin Suomessa. Näin ollen osa espanjalaisista uutisista saattaakin olla puhtaasti spekulatiivisia, jotka on kirjoitettu faktuaalisen tiedon ja uutisen muotoon. Lisäksi käännösvaiheessa saattaa tapahtua merkitysten muuttumista, joten suhtaudu uutiskatsauksissa esitettyyn ”tietoon” varauksella.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...