Työt jatkuvat edelleen

Danny ei jätä keikkalavoja, vaikka hän olisi päässyt eläkkeelle jo runsaat kymmenen vuotta sitten.

Iso D eli Danny, tai viralliselta nimeltään Ilkka Johannes Lipsanen, on kiertänyt keikkalavoja jo 55 vuotta. Hänen viimeinen suuri – tai raskas, kuten taiteilija itse sitä kuvailee – kiertueensa Viimeinen ilta Dannyn seurassa päättyi tammikuussa Helsingin jäähalliin.

Yli kolme tuntia kestävä energinen show vie mehut varmasti nuoremmaltakin artistilta, saatikka 76-vuotiaalta lavalegendalta. Vuonna 2010 sydäninfarktin saanut Danny kertoikin jo kiertueen aikana pelkäävänsä, ettei kestä enää esitysrumban rasitusta.

– Elämä on kivaa niin kauan kuin saa elää, Danny tokaisee mattinykäsmäiseen tyyliin.

Artistielämän kovuus nousi pinnalle kuukausi sitten, kun Yön solisti Olli Lindholm lähti ajasta ikuisuuteen. Lindholm kärsi univaikeuksista kuten toinen jo edesmennyt legendaarinen laulaja Kari Tapio.

– Sinulla ei ole sitä ongelmaa, heittää haastattelun alkua hiljaisena seurannut Erika Vikman.

Vikman on Dannyn tallin viimeisimpiä löytöjä. He ovat kulkeneet yhtä matkaa siitä lähtien, kun Vikman valittiin tangokuningattareksi vuonna 2016.

Räppäri Danny

Dannyn myötä myös Vikmanin musiikkityyli on vaihtunut perinteisestä tanssimusiikista iskelmän suuntaan. Hän aloitti kuukausi sitten yhdessä Sami Hintsasen ja Mikael Saaren kanssa bilebändi Jean S:n solistina.

– Ei tango minusta mihinkään katoa ja rakastan sitä, mutta nyt etsitään syvintä minua. Olen tekemässä yhdessä Arttu Wiskarin Mökkitie Recordsin biisintekijöiden kanssa 80-luvulta vaikutteita saavia pop-henkisiä kappaleita, Vikman kertoo.

Myöskään Danny ei ole kahlinnut itseään mihinkään genreen. East Virgin, Kesäkatu ja Vähän ennen kyyneleitä on saanut jatkoksi räp-biisin: Danny ja Yksi totuus -duon esittämän kappaleen Don Juan.

– Se on 101. listahittini. Kappale nousi Spotyfyn listalla viikossa sijalta 33 sijalle 13, Danny sanoo selvästi ylpeyttä äänessään.

Maaliskuun lopulla Dannylta ja Erikalta tulee duetto-biisi.

– Sen nimi on…

– Ei paljasteta sitä vielä. Siitä tulee kesäbiisi, Erika keskeyttää Dannyn.

Muusikkojen tulonmuodostus on muuttunut vuosien aikana. Levymyynnin romahdettua keikkapalkkiot ovat nousseet varsinkin ulkomaalaisten artistien osalta.

– Suomi on nykyisin täynnä väkisin synnytettyjä supertähtiä kuten Vesala, Haloo Helsinki ja Antti Tuisku, jotka vetävät yhden suuren keikan ja pitävät sen jälkeen pitkän keikkatauon. He tekevät sillä hallaa muille artisteille, Danny toteaa ja viittaa keikkapaikkojen näivettymiseen, kun muusikot eivät enää kierrä pienillä lavoilla.

– Ennen leipä kerättiin maailmalta tekemällä kolme keikkaa viikossa. Sen takia tällaiset pienet paikat kuten Kukko ovat tärkeitä. Haluan kunnioittaa yrittäjiä ja hakeutua esiintymään myös niihin.

Danny-musikaali

Danny kertoi nauttineensa Aurinkorannikon-keikoilla myös siitä, että tapasi niissä tuttuja.

– Jukka Kuoppamäki oli paikalla perjantaina ja Willbergin Pepe lauantaina.

Iso D esiintyy heinäkuussa Taidekeskus Salmelassa Kuoppamäen ja hänen tyttäriensä sekä Katri Helenan ja Arto Paju Big Bandin kanssa. Willberg ja Danny taas tuntevat toisensa 55 vuoden takaa, jolloin he musisoivat Islanders-yhtyeessä.

Ei ihme, että Valkeakosken kesäteatterissa nähdään tänä vuonna Heikki Paavilaisen käsikirjoittama ja ohjaama Danny-musikaali.

Minulla on siinä monta roolia, Erika kertoo.

– Hän ei kuitenkaan esitä Armia. Siihen on valittu Susanna Laine, joka tietää, mistä missipiireissä on kyse, Danny perustelee vuoden 2005 Miss Suomi kisojen toisen perintöprinsessan valintaa rooliin.

– Se historia on aika kaukaista aikaa minullekin, toteaa vuonna 1993 syntynyt Vikman.

Kuka?

  • Danny
  • Ei kaipaa esittelyä.

 

  • Erika Vikman
  • 26-vuotias
  • Tangokuningatar 2016
  • Opiskellut pop-jazz-laulua Pirkanmaan musiikkiopistossa.

Mika Heikkilä

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

View Results

Loading ... Loading ...