MM-paikka omissa käsissä

Málagassa asuva koripalloilija Sasu Salin, 27, on yksi Susijengin avainpelaajista.

Koripalloilun maajoukkue, Susijengi, kohtaa torstaina 21.2. Espoon Metro Areenalla MM-karsinnassa K-lohkoa johtavan Ranskan. Suomi on käytännössä pakkovoiton edessä, kun jäljellä on enää kaksi kierrosta ennen elokuun lopussa Kiinassa alkavia MM-kisoja.

– Jatkopaikka on silloin omissa käsissämme eikä meidän tarvitse miettiä, miten muut pelaavat, sanoo Unicaja Málagan takamies Sasu Salin.

Suomi taistelee viimeisestä lopputurnauspaikasta yhdessä Venäjän ja Bulgarian kanssa, sillä Ranska ja Tsekki ovat jo varmistaneen pääsylippunsa Kiinaan.

Lopullisesti lohkon kolmas sija ratkeaa vasta sunnuntain kierroksella, kun Susijengi kohtaa Uralilla Venäjän karhun.

– Itse lähden voittamaan molemmat ottelut, Salin lupaa.

Salin upotti Bosnian kahdesti

Suomalainen tietää, mistä puhuu. Salin pussitti elokuussa Espoossa Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan 27 pistettä ja viimeisessä karsintaottelussa saman joukkueen kotikentällä hän upotti 19 pistettä.

Bosniassa joukkue nousi haudan takaa voittoon. Puoliajalla Facebook täyttyi jo pettyneiden suomalaisten päivityksistä. Tilanteessa 50–31 aika harva uskoi Susijengin taistelevan vielä voitosta.

Kolmannessa erässä Suomi pääsi jo yhdeksän pisteen päähän, mutta Bosnia venytti johdon vielä kerran 21 pisteeseen.

– Pelasimme kolme ensimmäistä erää huonosti. Neljännessä teimme pari tahtokoria ja stoppia ja Bosnian pojat menivät kipsiin. Huikeaa, miten välillä käy niin, Salin toteaa.

Mistä Suomen nousu johtui?

– Porukka turhautui ja alkoi olla vihaisia. Onnistumisten jälkeen heräsimme henkiin.

Kotikatsomossa riitti jännitettävää, kun Salin nosti neljä sekuntia ennen päätössummeria komealla kolmosella Susijengin pisteen johtoon. Neljäs erä päätyi uskomattomaan 36–14-voittoon.

Siinä missä suomalaiset hurrasivat television äärellä, niin Sarajevossa oli hiljaista .

– Koko hallissa taisi olla vain viisi suomalaista – nekin luultavasti suurlähetystöstä. Hyvä, että onnistuimme voittamaan myös heille, Salin sanoo ja naurahtaa päälle.

Euroliiga panttaa pelaajia

Salin sanoo Suomen onnistuneen karsintapeleissä hyvin, vaikka loppuottelupaikka jäi viimeisten kierrosten varaan.

– Olen ylpeä pojista. Pienet maat kärsivät Euroliigan säännöistä, Salin muistuttaa.

Kommenteillaan Susijengin viimeaikainen pistehai viitaa siihen, että viime vuonna Suomi ei saanut mukaan seurajoukkueittensa kanssa yksityistä Euroliigaa pelanneita Petteri Koposta ja Salinia, koska liigan omistajat eivät ole päässeet sopuun asiasta kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n kanssa. Aikaisemmin eurooppalaiset pelaajat pystyivät osallistumaan kaikkiin maajoukkuepeleihin.

Tällä kaudella Salin pelaa Unicajan kanssa FIBA:n alaista EuroCupia, minkä ansiosta hän pääsee mukaan kaikkiin karsintaotteluihin. Sen sijaan NBA:ssa pelaavalla Lauri Markkasella ei ole mitään asiaa kauden aikana pelattaviin maajoukkuepeleihin.

Salin ei vielä tiedä, koska hän saapuu Suomeen, koska Unicaja matkusti keskiviikkona Madridiin Copa del Rey’n eli Espanjan Cupin lopputurnaukseen. Málaga kohtasi eilen Teneriffan, mutta ottelu päättyi vasta lehden mentyä kiinni.

Vielä keskiviikkona Salin uskoi joukkueen kukistavan Espanjan sarjassa – heti malagalaisten perässä – viidentenä olevan Teneriffan siitä huolimatta, että Málaga hävisi runsas kuukausi sitten joukkueelle kotonaan 61–78.

– Nyt on revanssin paikka. Meillä oli takana pitkä peliputki, mutta siitä huolimatta pystyimme pelaamaan tasaväkisen ottelun, Salin sanoi.

Copa del Reyn välierät pelataan lauantaina ja loppuottelu sunnuntaina.

– Jos voitamme Cupin, niin eiköhän sen jälkeen ole jotkut juhlat, joten tulen Suomeen viimeistään tiistaina, sanoo kolme vuotta sitten Kanariansaarten paidassa ”Kuninkaan pyttyä” loppuottelussa tavoitellut Salin.

Mika Heikkilä

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

View Results

Loading ... Loading ...