Ilmalämpöpumpun saa Espanjassa puolta halvemmalla kuin Suomessa

Ilmalämpöpumppukauppa käy Espanjassa tasaiseen tahtiin. Laite asennetaan lähes jokaiseen asuntoon. Kova kysyntä näkyy myös rajuna kilpailuna ja sen kautta kuluttajan kukkarossa. Pumpun saa avaimet käteen asennettuna lähes puolta edullisemmin kuin Suomessa.

Tämä ei kuitenkaan ole asiasta koko totuus, sillä Suomessa useimpiin asuntoihin laitetaan vain yksi pumppu. Se on yleensä muun lämmityksen tukena. Suomen kesän harvoina hellepäivinä sitä käytetään viilennykseen.

Espanjassa tilanne on toisin päin. Viilennys on pääosassa, sillä lämpimiä päiviä riittää. Sydäntalvella laite käännetään toki joskus täälläkin lämmön puolelle.

– Tässä asiassa näkyy se suurin ero. Normaaleja ns. seinäkoneita tarvitaan Espanjassa jokaiseen huoneeseen omansa, jotta kunnon viilennys saadaan aikaan. Lämpö sen sijaan leviää asunnoissa paremmin ja siksi Suomessa usein riittää yksi kone, selvittävät Airtechin yrittäjät Jukka Pöyhönen ja Mikko Laaksonen.

Teholtaan kolmen-neljän kilowatin pumpun saa Espanjassa asennettuna 1200-1400 eurolla. Saman tehoinen laite avaimet käteen palveluna Suomessa maksaa vähintään 1000 euroa enemmän. Laitekohtaisia eroja on kuitenkin paljon ja myös asennuksia on hyvin eri tyyppisiä. Pelkän pumpun hintalappu marketista ostettuna on Espanjassa vain muutama sata euroa.

– Nimenomaan asennukseen ja takuuhuoltoon kannattaa kiinnittää huomiota. Toimitusvarmuus, aikataulupito, huollon joustavuus, varaosien saatavuus jne. Ne ovat ne asiat, joihin me pyrimme kiinnittämään huomiota, kiteyttävät Pöyhönen ja Laaksonen.

He asentavat vuodessa noin 200 lämpöpumppua ja ovat Aurinkorannikon ainoa suomalainen avaimet käteen toimituksia tekevä firma.

Kanavakone vai seinäkone

Ilmalämpöpumppuja asennetaan Aurinkorannikon asuntoihin kahden tyyppisiä. Yksittäisiä pumppuja jokaiseen asuinhuoneeseen tai sitten ns. kanavakone, joka jakaa ilmaa ilmastointikanavien kautta koko asuntoon. Kanavakone voi olla teholtaan jopa 15 kilowattia, kun yksittäisen huoneen laitteen teho on vain 3-6 kilowattia.

Kanavakoneen hinnat lähtevät 2000 eurosta ylöspäin. Päälle tulevat lisäksi kanavien rakentaminen, jos sellaisia ei ole asunnossa.

Uusiin asuntoihin, joissa kanavat ovat jo valmiina, asennetaan nykyisin lähes pelkästään kanavakoneita. Seinäkoneet sen sijaan ovat saneeraajien ja lisätehoja vanhempiin asuntoihin hakevien suosiossa.

Riittävä huolto pidentää pumpun ikää

Ilmalämpöpumppu on Espanjassa kovassa käytössä. Siksi sen huoltoon pitää kiinnittää erityistä huomiota. Sekä sisä- että ulkoyksikön tarkastus on tärkeää. Sisällä suodattimet on hyvä puhdistaa 1-2 kuukauden välein. Myös ulkoyksikön ilmaritilä kannattaa pyyhkiä säännöllisesti.

– Laitteet kestävät hyvin huollettuina vähintään kymmenen vuotta, arvioivat Pöyhönen ja Laaksonen.

Aivan rannan tuntumassa sijaitsevien asuntojen omistajille pumppumiehet antavat tärkeän huoltovinkin. Ulkoyksikkö on rannalta lentävän hiekan ja meriveden takia tarkistettava tiheämpään tahtiin kuin muualla. Lisäksi pitkien poissaolojen ajaksi se olisi hyvä peittää.

– Hiekka ja merivesi löytävät tuulen mukana tiensä pumpun herkkiin sisäkaluihin. Jos minulla olisi paseolla asunto, olisin todella tarkkana tämän asian kanssa, alleviivaa Laaksonen.

Ulkoyksikön asennuspaikalla ei Airtechin kaksikon mukaan ole suurta väliä. Sekä aurinko- että varjopuoli käyvät.

– Sisäyksikön sijainti ja se, että ulkoyksikön saa riittävän tukevasti kiinni, määrittelevät yleensä paikan. Kyllä pumppu tekee työnsä sekä varjossa että auringossa ihan yhtä hyvin. Parveke on hyvin tyypillinen paikka ilmalämpöpumpun ulkoyksikölle myös Espanjassa.

Näin käytät ja huollat ilmalämpöpumppua oikein:

  • Pidä pumppu aina päällä. Siten säästät sähköä ja pidät asunnon rakenteen kuivina.

  • Pumpun voi säätää pitämään suurin piirtein samaa lämpötilaa, joka ulkona on, kun olet poissa päivän mittaan. Silloin pumppu vain kierrättää sisäilmaa. Lämpöä tai viilennystä voi lisätä sitten, kun palaat päivän päätteeksi kotiin.

  • Viilennyksen jälkeen käytä pumppua hetken lämpöpuolella ennen sammutusta. Siten estät homeen syntymisen kennoihin, kun laite kuivahtaa ja sen sisälle ei jää kosteutta.

  • Huolehdi siitä, että sisäyksikön suodattimet ovat puhtaat. Ne pitäisi puhdistaa noin 1-2 kk:n välein.

  • Myös ulkoyksikkö pitää tarkistaa silloin tällöin ja tarvittaessa puhdistaa. Lähellä rantaa se kannattaa tuulen mukana lentävän hiekan ja meriveden takia pitkän poissaolon ajaksi peittää.

  • Kun olet pois asunnosta pidemmän aikaa, useita päiviä tai viikkoja, pumppu kannattaa kytkeä irti sähköstä eli kääntää sulake off-asentoon. Piirilevyt voivat vioittua, kun esimerkiksi ukkonen katkoo sähköjä.

Matti Majasaari

Lue myös: Useimmat suomalaiset käyttävät ilmalämpöpumppua väärin

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Syötkö mämmiä?

View Results

Loading ... Loading ...