Kielikylpyä kahvin äärellä

 

Moni espanjaa, ja miksei muutakin kieltä opiskeleva tuskailee saman ongelman kanssa. Kun perheessä, ystäväpiirissä, työpaikalla ja harrastuksissa puhutaan suomea, niin missä sitä espanjankielentaitoa pääsee harjoittelemaan? Mercadonan kassalla harjoitusta ei määräänsä enempää kerry.

Kielikursseilla kieltä tietysti harjoitellaan myös puhumalla, mutta sittenkin siitä siirtyminen aitoon sosiaaliseen tilanteeseen voi olla monelle pitkä askel. Entä mitä tapahtuu, kun sitten lopulta uskaltautuu juttusille paljasjalkaisen andalusialaisen kanssa? Hyvällä tuurilla keskustelukumppaniksi osuu joku sellainen, joka huomioi toisen kielitason, mutta suurella todennäköisyydellä voi käydä niin, että vastaan ryöpsähtää sellainen puhetulva, että ainoa mitä osaa vastata, on ¿Que?

Rentouden kautta

Sofia-opiston kielikahvilassa kielitaitoa pyritään kehittämään vapaamuotoisen keskustelun kautta. Homma toimii kirjaimellisesti kahvilassa, aidossa sosiaalisessa tilanteessa. Ryhmä kokoontuu Ilunion -hotellin kahvilassa. Tunnin alkajaisiksi ihmiset tilaavat – jos haluavat – kahvia tai muita virvokkeita, ja sitten istutaan ”kahvikupin ääressä” keskustelemaan milloin mistäkin.

– Täällä on turvallista puhua, ei tarvitse pelätä eikä jännittää, kuvailee kielikahvilan opettaja Sani Alba.

Alba itse puhuu sekä espanjaa, englantia että suomea. Samoja kieliä puhutaan myös oppilaiden kesken. Vaikka suurin osa kielikahvittelijoista on paikalla kehittämässä nimenomaan espanjakielentaitojaan, joukossa on myös esimerkiksi venezuelalainen oppilas, joka haluaa oppia englantia ja englantilainen oppilas, joka haluaa kohentaa suomenkielentaitoaan.

Kyllä suomalaisetkin puhuvat, kun sille päälle sattuvat.

Kielikahvilassa ei siis ole tarkoitus päntätä kielioppia, verbien aikamuotoja tai muuta ”tylsää”. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö asioita opeteltaisi tai opittaisi.

– Otan oppilaiden kielitaidon tason huomioon. Yleensä en korjaa virheitä, koska tarkoitus on puhua, eikä jännittää puhuuko sataprosenttisen oikein. Mutta jos huomaan että jollakulla kielitaito on jo paremmalla tasolla, silloin saatan korjata joitain virheitä, Sani Alba kertaa oppimistapoja.

Pelien avulla

Kuten hyvin tiedetään, lapset oppivat monet asiat tehokkaasti pelien ja leikkien kautta. Samaa ideaa hyödynnetään myös kielikahvilassa. Sani Alba kertoo tuovansa yleensä mukanaan jonkun pelin, jota pelataan espanjaksi.

– Kaikki haluavat pärjätä peleissä, joten jokainen keskittyy ja haluaa tehdä parhaansa, Alba kuvailee.

Leikkimieliset pelit auttavat ylläpitämään kiinnostusta ja keskittymistä.

Tällä kertaa pelin nimi on ”Adivina la película” eli Arvaa elokuva. Osallistujat jaetaan neljän hengen ryhmiin. Jokainen oppilas saa lapulla elokuvan nimen ja kukin vuorollaan selittää vieraalla kielellä elokuvan juonta, näyttelijöitä, ynnä muuta ja toiset yrittävät arvata mistä elokuvasta on kyse. Suomalaisten maine ujoina tuppisuina joutuu nopeasti erikoiseen valoon, sillä ryhmissä käy melkoinen pulina – espanjaksi.

Kun katselee ja kuuntelee iloista puheensorinaa, on helppo uskoa, että kielikahvilan suosio on ollut tasaisessa nousussa.

– Viime vuonna meillä oli yleensä noin 12-13 oppilasta per kerta. Tänä vuonna määrä on ollut yleensä 20, Sani Alba iloitsee.

Tällä kertaa osa ryhmäläisistä on jo lentänyt Suomeen joulunviettoon, joten väkeä on ”vain” 16. Tälläkin kertaa mukana on pari ensikertalaista. Kielikahvilan tulevaisuus näyttää siis erittäin hyvältä.

Sani Alba vetää kielikahvilaa jo kolmatta vuotta.

– Kehitämme toimintaa jatkuvasti ja uutena ideana on ajateltu kokeiltavan eri kielille eri pöytiä, jotta saisimme useampien, harvinaisempien kielten puhujiakin mukaan. Osallistujien pitäisi voida hyötyä myös yhdessäolon ja sosiaalisuuden lisäksi. Siksi vastavuoroisuus on tärkeää, toteaa Sofia-opiston toiminnanjohtaja Minna Kantola.

Mikä Kielikahvila?

  • Kielikahvila on vapaamuotoinen, mutta ohjattu ryhmä – ei kielikurssi.
  • Ryhmä on kertamaksullinen, hinta on 3 euroa/kerta.
  • Kielikahvila kokoontuu keskiviikkoisin klo 18.
  • Ryhmä kokoontuu Hotelli Ilunionin kahvilassa, Fuengirolan rantakadulla.
  • Joulukuun lopun ajan on tauko, kielikahvila kokoontuu jälleen 8.1. alkaen.
  • Osallistuminen ei vaadi ennakkoilmoittautumista.
  • Ryhmänvetäjä on kieltenopettaja Sani Alba Nieminen.

Janne Leipijärvi

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...